Bulharský soud pustil na svobodu Čecha, který je podezřelý z vraždy podnikatele

Sofia/Praha - Bulharský vrchní soud pustil z vazby českého občana, 39letého Nikolu Molčana, který je podezřelý z vraždy českého podnikatele Libora Mirovského. Toho měl zavraždit loni v říjnu v Bulharsku. Společně se živili tím, že v Bulharsku stavěli u moře apartmány. S vyšetřováním pomáhali bulharské policii také čeští policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Nikola Molčan prý poslal po vraždě Mirovského jeho mobil s kurýrem do České republiky. Tato osoba měla jediný úkol - odesílat z něj textové zprávy tak, aby to vypadalo, že se zavražděný vrátil do České republiky v pořádku. Ještě k tomu Molčan uplatil policisty na letišti v Sofii, kteří zaevidovali Mirovského pas. Bulharským soudům ale tyto důkazy nestačily. Od středy je Molčan na svobodě. Podle soudu nebylo s důkazy nakládáno podle procesního řádu.

Sestra Libora Mirovského Petra si myslí, že soudkyni někdo podplatil. „Jsou indicie o tom, že soudkyně nerozhodovala na základě skutkového stavu a důkazů, ale že v tom byl i finanční motiv - korupce,“ řekla.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Pro českou policii není Nikola Molčan žádnou neznámou. Už dvakrát ho kvůli vraždě vyšetřovali - v roce 1998 a 2001. Česko zatím neuvažuje, že by požádalo o Molčanovo vydání. Nechá na bulharské policii a soudech, aby případ vyřešily.  

Vydáno pod