ČR obohatí evropská bojová uskupení battlegroups

Praha - Šéf vojenského výboru Evropské unie generál Henri Bentégeat dnes zavítal do Prahy k jednání s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Vlastimilem Pickem. Generál Picek představil priority českého předsednictví v oblasti vojenských sil, ale oba vysocí armádní představitelé jednali rovněž o zřízení společné česko-slovenské jednotky v rámci evropských bojových uskupení battlegroups.

Evropské armádní uskupení battlegroups je podle šéfa evropského vojenského výboru taktické uskupení v pohotovostním režimu. Jejich případné nasazení by mělo přijít na řadu v případech přírodní katastrofy, rozsáhlé evakuace nebo třeba v případě urychleného zásahu. ČR má jednu ze skupin zorganizovat ve druhé polovině letošního roku společně se Slovenskem. Česko-slovenskou skupinu battlegroups má tvořit 1800 vojáků, jejichž základem bude 43. výsadkový prapor.

Česká armáda se také hodlá zapojit do francouzsko-britské vrtulníkové iniciativy. Ta má těžit z někdejší příslušnosti postsocialistických zemí k Varšavskému paktu. Tyto státy mohou nabídnout zkušenost s vojenským využitím vrtulníků. Do iniciativy se už zapojilo Maďarsko, Bulharsko a Slovensko. „Stojíme před stejnými problémy, třeba dopravní vrtulníky. Proto se loni rozhodlo o vytvoření společné pracovní skupiny EU a NATO a česko je teď důležitým členem,“ uvedl na tiskové konferenci Henri Bentégeat.

Modernizované vrtulníky by našly uplatnění v misích EU, potažmo NATO, například v Afghánistánu. Právě tam už teď čeští letci cvičí afghánské kolegy, od léta by tři Mi-171 měly létat v misi ISAF.

Vydáno pod