Petr Hroch dostal za tramvajové neštěstí v Ostravě tři roky

Ostrava - Okresní soud v Novém Jičíně dnes uložil bývalému řidiči tramvaje Petru Hrochovi 3 roky vězení. Hroch zavinil loni v dubnu tragickou srážku tramvají v Ostravě-Vřesině. Při nehodě tehdy zemřeli tři lidé, více než čtyři desítky dalších byly zraněny. Kromě pobytu ve vězení mu soud udělil i tříletý zákaz řízení všech vozidel určených k hromadné přepravě osob.

Sám Hroch již před soudem prohlašoval, že je ochoten přijmout trest. Protože však bylo možné uložit podmíněný trest, jak řekl novinářům jeho právní zástupce, na místě se proti rozsudku odvolal. Trest se zdál velký také řidičově matce, čekala trest mírnější. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Za obecné ohrožení hrozil Hrochovi trest v rozpětí tři až deset let vězení.

Podle soudkyně Ivany Polákové je Hroch jediným viníkem tragédie, nesl odpovědnost za své cestující a byl řádně o provozu na jednokolejné trati proškolen. Podle ní může soud jen spekulovat o otázce odpovídajícího zabezpečení trati. Na druhou stranu uvedla, že provoz na lince byl takto schválen a dopravní podnik jednokolejku provozoval delší dobu. „Nelze bagatelizovat zavinění řidiče ve vztahu k nedostatečnému zajištění. Je na místě, aby za své pochybení vykonal trest,“ vynesla důvody soudkyně s tím, že vzhledem k tragickým následkům nehody je trest nepodmíněný. Přesto neopomenula říci, že bylo v možnostech dopravního podniku, aby bezpečnost na trati zlepšil. Bohužel, dopravní podnik se o nic podobněho za celou dobu nepokusil.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Obhájce: Spoluvinu nese dopravní podnik 

Hrochův obhájce usiloval o to, aby spoluvina připadla i na dopravní podnik. Trať totiž nebyla dostatečně elektronicky zabezpečená. Bývalý ředitel ostravského dopravního podniku i jeho nástupce však jakoukoliv odpovědnost za srážku tramvají odmítli již včera. Podle nich převezly vozy ostravského dopravního podniku od třicátých let minulého století miliony lidí a bezpečnostní opatření se až do tragédie téměř nezměnila.

„Absolvoval jsem desítky kontrol. Necítím vinu. Trať byla schválena a nebyly na ní zjištěny žádné nedostatky,“ uvedl bývalý ředitel ostravského dopravního podniku František Vaštík. On i jeho nástupce František Kořínek trvají na tom, že vedení podniku v souvislosti s nehodou nic nezavinilo. „Všechno bylo podle předpisu, byla to nehoda jako každá jiná,“ vypověděl Kořínek.

Vydáno pod