Pražští taxikáři vyhlásili stávkovou pohotovost a vyzvali magistrát k jednání

Praha - Pokud nezačne magistrát hlavního města do měsíce jednat s odborovou organizací pražských taxikářů, vyhlásí řidiči sdružení v této organizaci stávku. Dnes proto odeslali městu dopis s výzvou k jednání. Tita skupina taxikářů se proti magistrátu dlouhodobě bouří, vadí jim systém městských stanovišť i vyhláška, podle které mohou na těchto stanovištích stát pouze žluté a maximálně osm let staré automobily. Cítí se znevýhodněni oproti konkurenci.

Taxikářům vadí, že většinu městem vyhrazených míst používá pouze společnost AAA Radiotaxi, protože magistrátu zaručila cenu 28 korun za kilometr. Jezdit za tuto cenu je ale podle Jelínka pro řidiče prodělečné, musí pak pracovat třeba i deset až 12 hodin denně. „AAA Radiotaxi neprovozuje taxislužbu přímo, ale najímá si za tímto účelem smluvní partnery. Na této situaci neúnosně finančně profituje a ve své podstatě parazituje,“ uvedl šéf taxikářských odborů a zástupce společnosti Euro Taxi Pavel Jelínek. Město se k výzvě taxikářů nechce vyjadřovat, dokud ji nebude mít v ruce.

Taxikářům vadí stanoviště, ceny i stáří vozů

Odborové organizaci pražských taxikářů vadí rovněž vyhláška, která od ledna platí pro všechny vozy taxislužeb na městských stanovištích. Podle předpisu musejí být automobily pouze žluté barvy a vybavené klimatizací. Od jejich první registrace nesmí uplynout více než osm let. Magistrát ukládá řidičům také to, jak nesmějí být oblečeni. Zakazuje jim nosit sportovní oblečení, krátké kalhoty a trička s výrazným logem. Řidiči rovněž nesmějí na stanovišti kouřit, parkovat výfukem k chodníku a provádět jakoukoliv údržbu auta.  

Několik desítek řidičů taxi kvůli systému stanovišť protestovalo už v prosinci přímo před pražských magistrátem a zhruba na hodinu zablokovalo dopravu v jeho okolí. Napříště slibují, že protesty budou rozsáhlejší. Město ale systém stanovišť měnit nechce, v současné době neuvažuje ani o zvýšení maximální ceny za kilometr.

Někteří řidiči, kteří se zaštiťují odbory, jezdí až za 90 korun na kilometr. Hlavní město proti této skupině taxikářů bojuje již několik let. Od taxikářů se také vloni distancovala Odborová centrála Českomoravské konfederace odborových svazů. Pražští taxikáři proto v lednu z centrály vystoupili a založili vlastní organizaci.

Nové označení stanovišť taxi
Zdroj: ČT24