Za vraždu prostitutky výjimečný trest 20 let

Ostrava – Ostravský krajský soud dnes uložil výjimečný trest 20 let vězení třicetiletému Bronislavu Zotykovi z Ostravy. Podle rozsudku loni v červnu ubil ve svém bytě mladou prostitutku kladivem, protože mu nechtěla vyhovět při sexu. Mrtvolu posléze ukryl v lese na Karvinsku. Odsouzený se hájil tím, že ženu uhodil jen jednou, ta se pak při pádu udeřila o hranu vany. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Bronislav Zotyka, který je ženatý od roku 2005, využíval služeb erotických salonů, privátů a eskortních služeb často v době, kdy byla jeho manželka na noční službě. Stejně tomu bylo i loni 26. června. Prostřednictvím inzerátu si objednal společnici do bytu. Když mladá žena odmítla jeho požadavek análního sexu, měl ji podle obžaloby šestkrát udeřit tupým předmětem do zadní části hlavy. Vyšetřovatelé vyvrátili Zotykovu obhajobu, když našli u něj doma vražednou zbraň. Přestože bylo kladivo důkladně očištěno, policisté dokázali určit stopy DNA oběti.

Výjimečný trest odůvodnila soudkyně chladnokrevností, s jakou si Zotyka po vraždě počínal. „Jednalo se o útok zjevně likvidační, vedený silnou intenzitou,“ uvedl soudní znalec v protokolu z pitvy. Zotyka to popíral tvrzením: „Dal jsem jí jen středně silnou facku. Stála ve vaně a sprchovala se. Spadla na záda a udeřila se do hlavy.“ Další rány na hlavě oběti vysvětloval tím, že mu tělo několikrát vypadlo z rukou, když se jej snažil dostat z vany.

Muže pomohl usvědčit kamerový systém 

Mrtvé tělo zabalil do igelitového pytle a ukryl ve sklepě. Tam je zanechal několik dní, protože manželka byla doma. Během této doby docházel do práce jako obvykle. Později si od kamaráda půjčil auto a tělo odvezl do lesa nedaleko Havířova.