Odpůrci komunismu žádají zrušení KSČM - prý porušuje ústavu a zákony

Praha - Program KSČM, její ideové materiály a prohlášení jejích představitelů svědčí o porušování ústavy, tvrdí organizační výbor petice Na komunisty si zvykat nechceme. Jeho zástupci proto dnes předali v sídle vlády dopis adresovaný premiérovi a ministrům, ve kterém požadují, aby podpořili senátní návrh na soudní zákaz komunistické strany.

„Tímto symbolicky dáváme vládě novou třicetidenní lhůtu k předložení návrhu k projednání zákazu komunistické strany před Nejvyšším správním soudem,“ uvádí dopis. Kromě toho přinesli zástupci výboru symbolický šek s více než 57.000 podpisy, který předali spolu s dopisem. "Chceme tímto odevzdat formou šeku vládě podporu občanů, aby dostala odvahu návrh na zrušení komunistické strany podpořit, uvedl mluvčí petičního výboru Jan Cieslar.

Signatáři žádají postihování propagace komunismu

Studio ČT24 o petici proti komunistům (zdroj: ČT24)

Dokument, který jen během posledního víkendu podpořilo dalších téměř 1000 lidí, vyzývá politickou reprezentaci, aby se postavila proti návratu komunistů k reálné politické moci a aby se naopak zasadila o důsledné postihování veřejné propagace komunismu a ostatních hnutí směřujících k potlačení práv a svobod a za rozpuštění stran, spolků a hnutí, které se k této propagaci hlásí, zejména komunistické strany.

Obnova začíná na školách

Signatáři se domáhají zavedení povinné výuky novodobých českých dějin. Nelíbí se jim, že výuka nyní většinou končí rokem 1945. Politická reprezentace by měla rovněž podpořit vzdělávací, kulturní a společenské projekty, které by informovaly společnost o zločinnosti všech totalitních režimů. Vyzývají také k dokončení nápravy zločinů komunistického režimu v Československu.

Petice se objevila na webových stránkách viteznyunor.cz symbolicky 17. listopadu 2008, tedy v den, kdy komunistické pořádkové síly v roce 1989 brutálně zasáhly proti pochodu při výročí smrti studenta Jana Opletala, který zemřel na následky zranění při protestech proti německé okupaci v roce 1939.