Stav Havla se nezměnil, zůstává vážný, objevily se komplikace

Praha - Exprezident, spisovatel a dramatik Václav Havel přečkal noc z neděle na pondělí "relativně v klidu". Jeho zdravotní stav se nezměnil, zůstává i nadále vážný. Oznámil to dnes šéf lékařského konzilia Martin Holcát. Havel se v Motole léčí se zánětem plic od minulého pondělka.

„Stav je stále vážný, ale stabilizovaný, v neděli byl mírně lepší,“ řekl Holcát na dnešní tiskové konferenci. V sobotu se podařilo zažehnat komplikace způsobené ucpáním laloku pravé plíce, další komplikace se objevily v pondělí ráno, kdy se ucpal druhý lalok v pravé plíci. Podle doktorů je typické, že průběh onemocnění má kolísavý charakter. Po zhoršení následuje zlepšení a naopak.

Havel proto intenzivně rehabilituje a inhaluje, byla mu změněna antibiotika. Na ARO zůstane exprezident ještě nejméně týden až deset dní. Možnost dalších komplikací je u Havla totiž vysoká. „Pan Václav Havel je velmi nemocný člověk,“ konstatoval Holcát. Přesto jsou lékaři optimisté. U Havla stále platí zákaz návštěv, zvlášť teď, kdy Česko ohrožuje chřipková epidemie.

Brífink k aktuálnímu zdravotnímu stavu Václava Havla (zdroj: ČT24)

Lékařské konzilium, které dohlíží na Havlův zdravotní stav, se rozrostlo o dalšího lékaře - šéfa motolského kardiocentra dospělých Josefa Veselku. Jde ale o rutinní opatření, specialista na srdce už v konziliu byl, jednalo se ale o lékaře z pražského Ikemu, a motolská nemocnice chtěla mít v konziliu i svého lékaře. Do budoucna se počítá s tím, že konzilium bude rozšířeno, protože lékaři jsou vytížení i u jiných pacientů nebo nejsou v republice.

Další tisková konference k Havlovu aktuálnímu zdravotnímu stavu je ohlášena na pátek 23. ledna ve 14:30.

Bývalý prezident Havel se léčí se zánětem plic v motolské nemocnici od minulého pondělí. Lékaři mu na klinice ORL odstranili zánětlivé ložisko v krku. Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku, v pátek se zánět rozšířil i na levou plíci, čehož se lékaři obávali.