Julínek: Zrušení poplatků přinese zdravotnictví neúnosné dluhy

Praha - Pokud by se opozici podařilo prosadit úplně zrušení poplatků ve zdravotnictví, dá se předpokládat, že na konci letošního roku bude v resortu chybět až pět miliard. Odstupující ministr zdravotnictví Tomáš Julínek to řekl v Otázkách Václava Moravce. Podle něj se ekonomická krize může na zdravotnictví projevit až s ročním zpožděním. Pokud by se podle Julínka poplatky odbouraly, musel by znovu začít zdravotnictví dávat finanční injekce stát. Jeho platby zdravotního pojištění za děti, důchodce, studenty či nezaměstnané by se tak musely zvýšit. Julínek zároveň připustil, že případné spolupráci se svou nástupkyní, senátorkou Danielou Filipiovou, na vedení resortu a realizaci reforem by se nebránil.

Filipiová již během týdne prohlásila, že nastavený trend reforem ve zdravotnictví považuje za prospěšný a je připravena v práci Julínka pokračovat. Odstupující ministr zároveň vyjádřil nutnost začlenit šéfa zdravotnického resortu mezi členy ekonomické rady. 

Nová ministryně zdůraznila, že se zasadí o kompromisní návrh, který bude přijatelný pro koaliční partnery. Návrh počítá například se snížením ochranného limitu z pěti na tři tisíce pro děti do 15 let a důchodce nad 65 let nebo úplným zrušení poplatků pro děti do 6, případně 15 let, v takové podobě však podle Julínka přímo připravil resort zdravotnictví přibližně o jednu miliardu. Na větší účast státu při doplácení poplatků se přitom podle Julínka spoléhat nemá.

Situace ve zdravotnictví po odchodu Julínka (zdroj: ČT24)

Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) je přijatelným kompromisním řešením lidovecký návrh, aby děti do 18 let a starobní důchodci neplatili vůbec. Zároveň by se obecně mělo platit za celý recept, nikoliv za jednotlivé položky.  

Otázku postupného rušení regulačních poplatků v krajských nemocnicích považuje Julínek za prosté porušování zákona a mělo by proti tomu být tvrdě zakročeno. „Existence celého současného systému záleží na tom, kdy přijdou první žaloby. Zde se útočí na daňovou politiku,“ uvedl Julínek. Setrvání v reformním duchu považuje přitom za klíčovou podmínku osamostatnění zdravotnictví od státního vlivu. Samotný resort tak bude propříště mnohem lépe čelit finančním krizím i jiným negativním jevům, které se dotýkají státního hospodářství.

Reforma má především ulehčit celému systému

„Myslím, že mnou nasazená reforma byla dobře promyšlená. Alespoň její realizovaná část pomohla k ušetření mnoha prostředků. Pokud by měla skončit, povede to pouze k situaci, která zde již byla. Lékaři budou dostávat mzdy se zpožděním a pacienti budou dlouho čekat na operace,“ vyjádřil odvolaný ministr.

Do obou vlád premiéra Mirka Topolánka vstupoval Tomáš Julínek s odhodláním provést účinné reformy a zamezit cyklickým krizím resortu, i s rizikem prosazení nepopulárních kroků. Ministr však prosadil jen první část svého plánu. S podstatnou částí reformy se dostával do skluzu. V posledních měsících složitě prosazoval novely zákonů o zdravotních službách, specifických zdravotních službách, záchranné službě a veřejném zdravotním pojištění. V mnohých kontroverzních tématech se dočkal kritiky i od zástupců koalice.

Ohledně svého dalšího působení v politice se Julínek vyjádřil o tom, že by se rád více zaměřil na práci v rámci strany a svého senátního obvodu Brno-venkov. O post předsedy jihomoravské ODS se podle vlastních slov nejspíše ucházet nehodlá. Jako důvod označil nedobré vzájemné vztahy s tamním předsednictvem občanských demokratů.

Tomáš Julínek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod