Česko si připomíná 40 let od sebezapálení Jana Palacha

Praha - Dnes to je přesně 40 let od chvíle, kdy se na protest proti sovětské okupaci zapálil student filozofie Jan Palach. Svým nejkrajnějším protestem chtěl vyburcovat společnost z pasivity. Lidé si dnes jeho čin připomněli při pietním aktu ve 14.30 před Palachovým památníkem na pražském Václavském náměstí. Uctít památku oběti Jana Palacha přišel k pomníku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy ráno také premiér Mirek Topolánek.

Výroční vzpomínka na Palachův čin začala již včera konferencí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Dnešní pietní akt před Národním muzeem je vrcholem vzpomínkového dění. Pietní akt připravili organizátoři akce přesně na tutéž dobu a stejné místo, kde se Jan Palach před 40 lety zapálil.

Dvacetiletý student tehdy přišel krátce před půl třetí před budovu Národního muzea se dvěma nádobami hořlaviny. V těchto místech se tekutinou polil a zapálil. Po krátkém běhu upadl a byl uhašen přítomným dělníkem. Poté ho naložili do sanitky, která byla náhodou poblíž, a byl odvezen do nemocnice. Tam po třech dnech na následky popálení Jan Palach zemřel. Svým činem chtěl probudit lidi z lhostejnosti nad okupací vojsky Varšavské smlouvy.

Teolog Tomáš Halík o Palachově oběti :

„Rozdíl mezi sebevrahem a mučedníkem tkví v tom, že sebevrah pohrdá životem, kdežto mučedník pohrdá smrtí.“

Další pietní akt se chystá i u Palachova hrobu na Olšanských hřbitovech. Celodenní vzpomínkovou akci završí pietní bohoslužba v 18 hodin v pražském kostele sv. Salvátora, kterou k Palachově památce odslouží pražský biskup Tomáš Halík. Po bohoslužbě vyrazí průvod se svíčkami na Palachovo náměstí k pomníku na budově Filozofické fakulty.

Sem dnes ráno zamířil také premiér Mirek Topolánek. Společně s ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem a ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů Pavlem Žáčkem tu položili věnce k Palachově pomníku. „Přestože je mnohdy čin Jana Palacha považován za nesmyslný a krajní, tak v dané chvíli ovlivnil minimálně jednu generaci lidí a jasně prokázal Čechům, Slovákům i směrem ven, že ne všichni se smířili s totalitou,“ řekl premiér novinářům.

Místo, kde se upálil Jan Palach
Zdroj: ČT24