Za střelbu při pochodu extremistů dostal Kalinovský podmínku

Praha - Údajný bývalý mluvčí neonacistického Národního odporu Petr Kalinovský dostal kvůli střelbě z plynové pistole na demonstraci před právnickou fakultou v Praze z listopadu 2007 podmínku. Soud ho uznal vinným z trestného činu výtržnictví a uložil mu desetiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Soud také rozhodl o propadnutí plynové pistole. Kalinovský se na místě odvolal, žalobkyně se práva na odvolání vzdala.

Incident se stal v souvislosti s plánovaným pochodem pravicových radikálů a neonacistů, kteří chtěli 10. listopadu, v den výročí Křišťálové noci, proniknout do Židovského Města. U právnické fakulty se pak střetli někteří lidé z řad pravicových a levicových radikálů. Kalinovský střelbu z plynové pistole nepopírá. „Jediné, čeho lituji - že ta pistole nebyla ostrá,“ řekl po vynesení rozsudku. „Odsouzen bych byl stejně, alespoň bych měl hezký pocit, že jsem sprovodil nějakého útočníka ze světa,“ dodal.

Podle obžaloby a prvoinstančního verdiktu do davu demonstrujících vystřelil bezdůvodně, protože jej nikdo neohrožoval. Kalinovský naopak tvrdí, že se bránil útoku levicových radikálů. Obklopili ho prý útočníci v kuklách, kteří vykřikli „Kalinovský, my tě zabijeme“. Pak se mu prý někdo pokusil přetáhnout čepici přes hlavu. Kalinovský poté podle svých slov vytáhl plynovou pistoli a vystřelil nad hlavy údajných útočníků. Podle soudu se ale jeho obhajoba, že střílel v ohrožení života, neprokázala. „Když chodí na takové rizikové akce, tak musí být srozuměn s určitou konfliktností té situace. A mohl to řešit jiným způsobem,“ odůvodnil rozsudek soudce Michal Vacek.

Zatímco soudu Kalinovský tvrdil, že byl na místě náhodou v rámci zdravotní procházky, novinářům dnes řekl něco jiného. „Velice kritizuji teroristický stát Izrael, takže ten důvod (přítomnosti na místě) byl evidentní,“ uvedl. Třicetiletý Kalinovský sice v minulosti již jednou podmíněný trest dostal, podle Vacka se však osvědčil ve zkušební době, a soud tak na něho musel hledět, jako kdyby trestán nebyl. Uložil mu tak podmíněný trest.

Větší skupiny pravicových extremistů se 10. listopadu 2007 do bývalé židovské čtvrti díky opatřením policistů vůbec nedostaly. K nejvýraznějšímu incidentu tak došlo u nedaleké právnické fakulty. Policisté tehdy přehradili Pařížskou ulici, za zátarasy drželi několik stovek levicových radikálů a lidí, kteří chtěli zabránit pochodu neonacistů Židovským Městem. Menší skupina pravicových radikálů se zase shromáždila před vchodem do právnické fakulty. Při následné potyčce bylo několik lidí zraněno, jedním z nich byl tehdy i Kalinovský. V souvislosti s účastí na demonstracích souvisejících s výročím Křišťálové noci předvedla policie na služebny téměř 400 pravicových a levicových radikálů.

Křišťálová noc
Zdroj: ČT24