ČSSD: Ani jedna zbytečná koruna za české hranice

Praha - Místopředseda sociální demokracie a exministr průmyslu a obchodu Milan Urban ohlásil nové heslo - Ani jedna zbytečná koruna za hranice České republiky. Výkon průmyslu se podle Urbana propadl o 30 procent a situace prý odpovídá zhruba polovině hospodářské krize z 30. let minulého století. Proto Urban chce dát zakázky českým firmám a propagovat české zboží.

Urban tvrdí, že každá česká koruna, která odejde z České republiky prostřednictvím nákupu jakéhokoli druhu zboží, oslabuje české výrobce. Vyzval proto občany, firmy a státní instituce, aby velmi přemýšleli o tom, jaké zboží budou nakupovat. „Považuji za nemravné v tuto chvíli posílat českou korunu přes hranice České republiky,“ zdůraznil v době, kdy Česko předsedá Evropské unii.

Nyní, kdy se spojují dopady krize hospodářské a energetické, je podle Urbana zločin neřešit energetickou budoucnost, a to prý vláda nedělá. ČSSD proto bude prosazovat řešení v parlamentu. Tvrdí, že kdyby vláda rozhodla o dostavbě jaderné elektrárny Temelín, přineslo by to práci českým firmám za 100 miliard korun. Další pracovní místa by přinesly rekonstrukce tepelných elektráren. „Je zločin, když tady leží práce v podstatě na zemi, tak ji nezvednout a nedat tyto zakázky českým firmám,“ zdůraznil.

Česko bude muset podle Urbana stejně budovat dálnice a železniční koridory, tak proč nezačít nyní. Sociálně demokratičtí politikové hovořili také o ekologických investicích a o zavedení rychlého internetu.

Opozice: Vláda nic nedělá, spíše škodí

Podle ekonomického experta a lídra ČSSD pro evropské volby Jiřího Havla je potřeba zrušit restriktivní reformy české vlády, které jsou zcela opačné než postup světových institucí proti krizi, a jsou tedy hašením požáru benzinem. Je třeba spustit čerpání peněz z evropských fondů, zdůraznil.

Vláda je podle místopředsedy ČSSD a exministra financí Bohuslava Sobotky pasivní a dosud nepředvedla jediné opatření proti krizi, zatímco Německo už realizuje protikrizový plán druhé generace. Koalice podle něj vedle evropského předsednictví nezvládá roli v domácí politice, což je důvod, aby požádala Poslaneckou sněmovnu o důvěru.

Havel uvedl, že se obává růstu nezaměstnanosti, která se bude pohybovat ve dvojciferných číslech. Na otázku proč však nedokázal odpovědět. Pouze uvedl, že jako ekonom s tímto faktem musí počítat.