K lidem se dostanou nové dokumenty o smrti Jana Palacha

Praha - Historici objevili nové dokumenty, díky kterým mohli podrobně rekonstruovat sebeupálení studenta Jana Palacha. Šestnáctého ledna uplyne 40 let od jeho smrti na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Veřejnosti se vůbec poprvé nově objevené dokumenty, z nichž některé citují Lidové noviny, představí ve sborníku Jan Palach 69, který vychází příští týden.

Dopisy, které Palach poslal jen několik hodin před svou smrtí, nebo snímky, které sám nafotil 22. srpna v pražských ulicích - to jsou jen některé z dosud nezveřejněných dokumentů, které vrhají nové světlo na jeho čin. „Jeden z nich je dopis, který napsal pravděpodobně 6. ledna na shromáždění studentů filozofické fakulty, kde vyzýval studentského lídra Lubomíra Holečka, že by měli udělat ještě nějakou akci. Navrhoval obsadit rozhlas a vysílat odtud výzvu ke generální stávce,“ doplňuje spoluautor knihy Jakub Jareš.

„Vlastní akci by mohla provést poměrně malá skupina a teprve dodatečně by se kolem rozhlasu na pokyn shromáždila masa studentů (nedaleko je budova VŠE s 3000 posluchači). Jestliže se Ti návrh bude zdát šílený, tak Tě prosím, abys ho zahodil a nezmiňoval se o něm,“ píše Palach ve zmiňovaném dopise.

Kniha ukáže nové dokumenty o Palachovi (zdroj: ČT24)

Tento a další dokumenty a fotografie historici objevili v archivu bezpečnostních složek a v soukromém archivu Palachova bratra Jiřího.

Čin jednotlivce v napjaté situaci

„Já jsem se zaměřil hlavně na to, co se dělo s Janem Palachem v nemocnici, jakým způsobem byl ten jeho čin vyšetřován VB a jaké akce prováděla státní bezpečnost,“ říká jeden z autorů knihy o Palachovi Petr Blažek.

STB mimo jiné prověřovala vazby na zahraniční skupiny mladých lidí, Palachovy následovníky. Jejich existenci se historikům nikdy nepodařilo prokázat. Palachova sebevražda podle nich byla činem jednotlivce, který se v napjaté situaci rozhodl protestovat radikálním krokem. Ten s nikým nekonzultoval. Jeho smrt pomohla systém nahlodat teprve o dvacet let později. Takzvaný Palachův týden předznamenal konec komunistického režimu v Československu.

K výročí sebeupálení Jana Palacha se chystá v Praze ještě několik dalších akcí. Například seminář, pamětní setkání nebo pietní akt před Národním muzeem.