Česká města začínají řešit masivní propouštění mongolských dělníků

Plzeň/České Budějovice - Mnohá česká města v poslední době musí řešit, co dělat s mongolskými dělníky, kteří kvůli hospodářské recesi v těchto dnech hromadně přicházejí o práci v průmyslových zónách. Po zveřejnění případu 20 dělníků z Českých Budějovic, kteří se během několika dnů mohou ocitnout bez práce i příbytku, se zvedla mohutná vlna solidarity tamních lidí. Začali nešťastným asijským dělníkům nabízet přístřeší a stravu. Podle mnohých se však jedná o krátkodobé řešení, navíc zachraňující malou skupinu postižených vyhazovem. Vážnější situaci zažívá Plzeň, kde propouštění poskytlo jednu z největších mongolských komunit v ČR, která je zaměstnaná v průmyslové zóně Borská pole. Magistrát se obává hlavně zvýšení kriminality i nelegálního najímání zchudlých cizinců.

Firmy působící na Plzeňsku začaly v poslední době propouštět hlavně pracovníky, kteří přicestovali do ČR prostřednictvím agentur. Ty na přílivu asijských pracovníků výrazně profitovali, navíc pomohli vyřešit tuzemským firmám akutní nedostatek dělníků. Příchozí dělníci se však nikdy nestali pravými zaměstnanci, a proto je masivní propouštění postihlo jako první. I když mají v takovém případě nejasnou budoucnost, v ČR jsou většinou nuceni zůstat. Při zajišťování cesty do střední Evropy za vidinou lepšího výdělku se totiž výrazně zadlužili a s tak brzkým vyhazovem nepočítali.

Plzeňští zastupitelé se ve spolupráci s policisty rozhodli počínání zahraničních dělníků podrobněji monitorovat. Bez zaměstnání totiž tamní asijští dělníci nemají povolení k pobytu v ČR. Město se obává toho, že by kvůli rapidnímu počtu nezaměstnaných cizinců mohla narůst kriminalita. Policisté se hodlají věnovat důslednějším kontrolám. Zaměří se hlavně na ubytovny a vlaková i autobusová nádraží. „Díky nezaměstnanosti najdou uplatnění v práci na černo nebo zapojením do organizovaného zločinu,“ varuje primátor Plzně Pavel Rödl.

Plzeň má přitom druhý nejvyšší podíl zaměstnaných cizinců na počet obyvatel v zemi hned po Mladé Boleslavi. Podle oficiálních počtů činí na území Plzeňska asi 15 tisíc jedinců. V Česku jsou při zajištěném zaměstnání sice legálně, ale příliš krátkou dobu, aby se v případě nesnází mohli spolehnout na státní pomoc.

Na jihu Čech se skupině propuštěných Mongolců rozhodli pomoci lidé sami. „Bez znalosti češtiny neměli podle úřadu práce šanci získat nové zaměstnání. Vše se ale změnilo po zveřejnění případu. “Odezva byla neuvěřitelně veliká," uvádí Irina Mečířová z Multikulturního centra České Budějovice. Už 4 cizinci bez práce našli v Krizovém centru nové domovy. Postupně se začínají ozývat další podniky, které mají zájem o okamžité zaměstnání cizinců. Ministerstvo však varuje, že současná situace je pouze začátek velkého problému. Podobný osud jako cizinci z Českých Budějovic či Plzně mají podle rezortu vnitra tisíce asijských obyvatel na našem území. Návrh řešení se však připravuje.

Mongolští dělníci
Zdroj: ČT24