Čunkovo ministerstvo je podle premiéra v rozvratu, Čunek tvrdí, že je vše v pořádku

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením předsedy lidovců Jiřího Čunka je podle premiéra Mirka Topolánka v rozvratu a neplní plán legislativních ani nelegislativních prací. Předseda vlády to řekl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny. Topolánek také poznamenal, že o Čunkově schopnosti řídit resort má už delší dobu silné pochybnosti. Premiér proto navrhl Čunkův odchod z vlády, šéf lidovců to však odmítá a chce z kabinetu dostat svého stranického rivala, ministra financí Miroslava Kalouska, který se podle něj nechová jako ministr za KDU-ČSL.

„Teď spíš pro členy KDU-ČSL musím říct, že jeho (Čunkovo) ministerstvo je v rozvratu, neplní ani plán legislativních, ani nelegislativních prací, způsobilo také, že už dnes se nám vracejí některé žádosti o strukturální fondy s poukazem na pochybný monitorovací systém,“ uvedl Topolánek. Premiér LN řekl, že koaliční jednání budou bez ohledu na výsledek jednání lidoveckých orgánů pokračovat. „Pokud nenavrhnou řešení a nebude se dít nic, pak dojde k tomu, co jsem si přál nejméně - to je pomalé umírání vlády,“ uvedl Topolánek.

Premiér pokládá Kalouska za nejlepšího představitele KDU-ČSL v kabinetu. Za Čunka se tento týden postavilo nejužší stranické vedení, dnes bude o tomto sporu rozhodovat celostátní výbor a celostátní konference KDU-ČSL.

Čunek: Vše je v pořádku 

Předseda lidovců v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) řekl, že je možné, že ve vládě i s Kalouskem zůstanou oba, ale že je také možná opačná varianta - že oba odejdou. „Možné je úplně všechno,“ prohlásil. Premiér podle HN údajně vytkl Čunkovi, že nezvládá předsednictví ČR Evropské unii. „To není pravda, takový důvod nepadl, protože premiér vidí, že je vše v pořádku,“ řekl k tomu Čunek.  

Vydáno pod