Topolánek se omluvil Paroubkovi za výroky o vojenských misích

Praha - Premiér Mirek Topolánek se veřejně omluvil šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi za výroky ministra vnitra Ivana Langra na adresu sociální demokracie poté, co ČSSD odmítla schválit zahraniční mise české armády, a to v rozhovoru pro Lidové noviny. Paroubek podmiňoval omluvou další jednání mezi ODS a ČSSD o opoziční toleranci vlády během českého předsednictví a o schválení vojenských misí.

Paroubek požadoval, aby se mu Topolánek omluvil za to, že jej Langer během prosincové poslanecké schůze nazval „sprostým vrahem“. ČSSD tehdy odmítla vládní návrh na prodloužení vojenských misí i to, že by byla zodpovědná za neschválení misí.

„On chce veřejnou omluvu, tak tímto tu veřejnou omluvu činím,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro LN, který list uveřejní v pátečním vydání. Šéf ČSSD tuto omluvu přijal a přivítal. „To je potěšitelné a já ji akceptuji. Určitě to přispěje k politické kultuře,“ dodal.

Živý vstup Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Nyní je ve hře ještě druhá podmínka, a to, že Jiří Paroubek chce, aby Senát nezablokoval zákon o zdravotnických poplatcích, který sněmovna schválila na svém mimořádném zasedání na konci loňského roku.

O misích bude jasno nejpozději v neděli

Sněmovna loni v prosinci neschválila plán zahraničních misí české armády pro letošní rok. Vláda pak exekutivně rozhodla o prodloužení misí do počátku března, jak je jejím právem. V pondělí by měl kabinet projednat upravený plán misí. Již zítra by o něm mohl Topolánek jednat s představiteli opoziční ČSSD, která původní návrh podpořit odmítla. Nyní se ale hovoří také o neděli večer.

Proti misím v jejich původní podobě se ovšem postavili i někteří poslanci křehké vládní koalice. Hlavním jablkem sváru je přitom české vojenské angažmá v misi NATO v Afghánistánu.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod