Kardinál Vlk požehnal koledníkům Tříkrálové sbírky

Praha - Desítky malých koledníků zaplnily dnes odpoledne jeden ze sálů Arcibiskupství pražského na Hradčanském náměstí. Kardinál Miloslav Vlk na mši požehnal jim i Tříkrálové sbírce, která se koná vždy začátkem ledna - letos už podeváté. Loni se vydalo do ulic 40 tisíc dobrovolníků, kterým se podařilo vybrat více než 60 milionů korun - jen v Praze se vybralo 3,5 milionu. I letos přinášejí koledníci do všech domovů požehnání a prosí za ty, kteří potřebují pomoc.

Výtěžek sbírky je určen nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám. Část pomoci zůstává v regionu, kde se vybrala, a část putuje na humanitární pomoc do zahraničí.

„Mladí lidé se tak učí spoluzodpovědnosti za společné věci. Svou aktivitou se učí pomáhat nejen u nás doma, ale například i v Indii, kde stavíme odbornou školu, aby děti z chudých rodin mohly studovat a připravit se pro život,“ uvedl kardinál Vlk. Podle něj je zapotřebí, aby se společnost solidaritě a citu pro druhé více otvírala.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Přispět může každý - do kasičky, na účet nebo smskou 

Skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v dětském věku, převlečení za bájné krále, kteří se podle tradice přišli poklonit do Betléma novorozenému Ježíškovi. Vedoucím skupinky musí být dospělá osoba, vybavená průkazem koledníka. Koledníci prosí o finanční příspěvek do úředně zapečetěné válcovité kasičky, opatřené charitním logem.

Do sbírky lze přispět také prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 8777 nebo bankovním převodem či poštovní poukázkou na konto: 33001122/0800 u České spořitelny.

Tříkrálový koncert i na obrazovce ČT 

Letos sbírku doprovází Tříkrálový koncert v Městském divadle Brno, který dnes vpodvečer v přímém přenosu odvysílá Česká televize a večer ze záznamu Český rozhlas - Radiožurnál.

Arcidiecézní charita Praha uspořádá v pondělí 5. ledna večer Tříkrálový benefiční koncert v Obecním domě. Ten den odpoledne projde Prahou průvod Tří králů, a sice z Hradčanského na Loretánské náměstí.

Vydáno pod