Silniční zákon přitvrzuje a ukládá nové povinnosti

Praha - Pokud se dopustíte přestupku, i nadále byste se mohli vymluvit na osobu blízkou. Počítá s tím návrh poslanecké novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nebude to ale tak jednoduché. Trestu by sice unikl viník, majitel vozidla by ale musel zaplatit pokutu. V pondělí se celým komplexem návrhů bude na své první schůzi v tomto roce zabývat vláda.

Fotografie z radaru je důkazem, který řidiče usvědčuje, že jel rychleji, než směl. Pokud ale přestupek nevyřeší policisté přímo na místě, na úřadě je podle zákona možné se trestu vyhnout tím, že se řidič odvolá na osobu blízkou. O ní navíc nemusí vypovídat, pokud by poškodil ji nebo sebe.  

Pokud tedy policisté nebo úředníci nemají přesvědčivé důkazy o vině řidiče, musí případ odložit. A to se stává velmi často. Expertní skupina ministerstva dopravy proto našla cestu, jak v takových případech postupovat. Inspiraci našla v Holandsku - údajný viník může trestu uniknout, vlastník auta si to ale odpyká. „Je to tzv. ohrožovací správní delikt, kdy je trestán provozovatel vozidla za to, že se s jeho vozidlem dělo něco proti bezpečnosti silničního provozu, byť není zjištěn konkrétní viník,“ shrnul smysl novely mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

V tomto případě by majiteli auta hrozila pokuta od pěti do deseti tisíc, firmám až sto tisíc korun. Body by majitelé aut neztratili. Pokud se ale k přestupku viník přizná, zaplatí pokutu a ztratí i body. Výjimka se bude vztahovat na případy, kdy auto někdo ukradne a spáchá s ním přestupek, jeho majiteli by trest nehrozil. Otázkou je, zda se někdo přizná, když navíc ještě přijde o body.

Povinná výbava: reflexní vesta a euroformulář

Poslanecký návrh nově počítá s tím, že řidiči by měli povinně používat reflexní vestu při nouzovém zastavení. Motorkářů by se to však týkat nemělo. Do povinné výbavy zase nově patří tzv. euroformulář, který slouží k vyplnění záznamů o nehodě.

Výčet změn ale pokračuje dále. Za bránění v předjíždění může řidič přijít až o šest bodů. Pokud byste zapomněli blikat, ztratíte dva body. Trest by mohl přijít i při nedodržení bezpečné vzdálenosti. Kdo v obci nezastaví před přechodem pro chodce, místo tří bodů může přijít až o čtyři. Za nepřipoutání sebe či dětské autosedačky pak hrozí ztráta až tří bodů. Ministr Aleš Řebíček věří, že vláda i sněmovna změny podpoří. Novelu už  podepsali jednotliví poslanci napříč politickým spektrem.