V Praze demonstrovalo 150 lidí proti izraelským útokům

Praha - Nedaleko izraelského velvyslanectví v Praze se sešlo asi 150 odpůrců izraelského útoku na pásmo Gazy, které ovládá radikální palestinské hnutí Hamas. Demonstraci uspořádala Muslimská obec v Praze, k jejím požadavkům se přidali i zástupci dalších palestinských a muslimských organizací.

Na průběh protestu dohlíželo několik policistů, v záloze byla připravena i speciální pořádková jednotka. Ta ale nebyla potřeba, demonstrace probíhala v poklidu. K menší potyčce došlo jen poté, co mezi účastníky přišel muž s izraelskou vlajkou. Účastníci protestu si přinesli transparenty s nápisy jako Zastavte holocaust v Gaze nebo Uznejte palestinský stát, kromě češtiny bylo slyšet i skandování v arabštině a angličtině. Organizátoři četli i úryvky z koránu a zhruba v půl páté pokleklo asi 50 demonstrantů k modlitbě. 

Předseda Muslimské obce v Praze Vladimír Sáňka už dříve uvedl, že izraelské útoky byly dlouhodobě plánovány a jsou načasovány před parlamentní volby v Izraeli jako součást předvolební taktiky tamních vládních stran. Vyzval také k pomoci obyvatelům Gazy. Okamžité zastavení izraelských útoků požadují také zástupci Palestinského klubu a Všeobecného svazu muslimských studentů a mládeže v ČR. „Žádáme Českou republiku jako předsedající zemi Evropské unie o okamžitou intervenci,“ uvedl předseda svazu Mahmúd Marzúk.

Demonstrovalo se i ve světě

Protesty proti izraelským útokům se dnes odehrávaly i v řadě muslimských zemí. Izraelské vlajky se pálily v blízkovýchodních metropolích Teheránu, Káhiře, Ammánu a Damašku, stejně jako v keňském hlavním městě Nairobi. Ostré odsouzení náletů zaznělo před mešitou v tureckém Istanbulu. Tisíce Afghánců před dvěma největšími mešitami v zemi i několik desítek lidí před izraelskou ambasádou v Moskvě požadovaly ukončení vzdušných úderů proti pásmu Gazy. V Ammánu policie rozehnala demonstranty mířící k izraelské ambasádě slzným plynem, v Moskvě bylo 37 účastníků protestu zatčeno.