Otazníky nad poplatky - daně, nerovnost a obcházení zákona

Praha - Středočeský kraj začal od Nového roku platit za pacienty zdravotnické poplatky v krajských nemocnicích. Sociální demokraté tak plní slib, který dali voličům před krajskými volbami. Ostatní kraje zatím čekají, zda senátoři zruší poplatky plošně v celé republice. Postup sociálních demokratů v krajských radách ale vyvolává i řadu sporů: zda a za jakých podmínek mohou kraje zaplacení poplatků pacientům darovat, jak to bude s darovací daní a nerovností mezi krajskými a ostatními zařízeními.

Proti placení poplatků za pacienty je zejména ministerstvo zdravotnictví. „Jsme přesvědčeni, že jestliže zákon říká, že se mají poplatky vybírat a platit, tak se má tento zákon dodržovat. Samozřejmě, že se dají vymyslet různé právní kličky, ale kam jsme se to dostali? Poplatky se zákonem zavádí a zákonem se mohou zrušit, ale ne je obcházet různými kličkami,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

S tímto pohledem ale mnozí nesouhlasí. „Samospráva může dát dar, komu chce, jako kdokoli jiný. Pokud zastupitelstvo kraje schválí finanční prostředky a občané chtějí dar přijmout, pak nic nebrání tomu, aby ten dar přijali,“ tvrdí právník z Masarykovy univerzity Zdeněk Koudelka. „Peníze mohou být použity i jinak, například na silnice nebo na rozvoj školství, ale to je samosprávné rozhodnutí obce, jak se svými penězi naloží. Zastupitelstvo má přeci stejný demokratický mandát jako poslanci,“ dodal Koudelka.

Ministerstvo: Kraje narušují hospodářskou soutěž, nemyslí na daně

„Důsledek toho, co se děje v krajích, má dopad i na hospodářskou soutěž mezi jednotlivými subjekty, protože zvýhodňuje krajské nemocnice a lékárny oproti ostatním,“ upozorňuje na vzniklý problém Cikrt. Soukromé nebo fakultní nemocnice a lékárny nyní zvažují podání žalob.

Ministerstvo také poukazuje na povinnost placení daní z darů. „Nikdo nebude samozřejmě pronásledovat občany. Celý vývoj budou sledovat zdravotní pojišťovny, které mohou dát pokutu do výše 50 tisíc korun, pokud někdo soustavně a opakovaně porušuje svoje povinnosti,“ upozornil Cikrt.

Povinnost platit darovací daně ovšem platí až od 3 000 korun výše, takže drtivé většiny se netýká. V podstatě připadá v úvahu až při dlouhodobém pobytu v nemocnici. Pak jsou lidé povinni podat do třiceti dnů daňové přiznání. Darovací daň činí v tomto případě sedm procent darované částky.

Tomáš Cikrt
Zdroj: ČT24
Vydáno pod