Havel: Vláda by měla spojit radar s hlasováním o důvěře

Praha - Vláda by měla spojit hlasování o smlouvách o umístění radaru na českém území s hlasováním o důvěře vládě. V dnešních Otázkách Václava Moravce to uvedl bývalý prezident Václav Havel. Podle něj je umístění radaru naprosto zásadní věcí v orientaci našeho státu.

„Považuji to za zcela principiální věc. Domnívám se, že se ve středoevropském prostoru opět rozhoduje o struktuře budoucího politického uspořádání,“ řekl o radarové základně Havel. Varoval přitom před Ruskem, jeho rozpínavostí a snahám uplatňovat svůj vliv daleko za svými hranicemi. Pokud by radarové smlouvy Parlamentem neprošly, vláda by podle něj měla podat demisi.

„Domnívám se, že je Rusům jedno, jestli bude v Brdech nějaká koule, nebo ne,“ myslí si Havel. „Je to zkouška, jak moc se jich bojíme. Záleží na nás, jak obstojíme,“ dodal.

Schválení smluv o radaru považuje Havel dokonce za důležitější než ratifikace Lisabonské smlouvy českým Parlamentem. Lisabonská smlouva je pro Havla také důležitá, ale její neschválení by podle něj nebylo katastrofou. Časem by se země sedmadvacítky dohodly na novém, průchodnějším dokumentu. Oproti tomu radar je „jednorázovka“. Navíc je to podaná ruka od našich spojenců, dodal Havel.