Prezident se v projevu zaměřil na ekonomickou krizi i EU

Praha - Prezident ČR Václav Klaus ve svém novoročním projevu varoval před světovou ekonomickou krizí, i přesto ale zůstává optimistou. Zaobíral se také Lisabonskou smlouvou, v souvislosti s níž vyzval občany ČR, aby přišli hlasovat v červnových volbách do Evropského parlamentu.

Svůj proslov zahájil prezident Klaus připomenutím letošního dvacetiletého výročí pádu komunismu a vstupu do nové historické éry. Rok 2009 v sobě nese také výročí 5 let od vstupu České republiky do Evropské unie. Prezident považuje naše nadcházející půlroční předsednictví za možnost do jisté míry ovlivnit dění v EU. „Je v našem zájmu v této roli maximálně uspět, a to nejen po stránce organizačně administrativní. Chceme přispět k tomu, aby byla EU prostorem skutečně demokratickým,“ prohlásil Václav Klaus.

Klaus vzápětí dodal, že současný spor o Lisabonskou smlouvu netkví v ničem jiném, než v úsilí o demokratickou kontrolu v rámci EU. Klaus zopakoval, že naše členství v unii nemá alternativu, ale forma evropské integrace varianty má. S tím Václav Klaus zdůraznil význam voleb do Evropského parlamentu v červnu letošního roku. Vyzval občany, aby se jich zúčastnili s tím, že „mohou přispět k hledání rozumného evropského uspořádání.“

Projev prezidenta Václava Klause (zdroj: ČT24)

Prezident vyzval k vzájemné solidaritě 

Prezident se rovněž zastavil u tématu světové hospodářské krize. „Nikdo nemá v ruce kouzelný proutek, jehož mávnutím by současné problémy zmizely,“ řekl Klaus. Přestože považuje českou ekonomiku za otevřenou, pocítí ČR podle něj v nadcházejícím roce dopady ekonomické krize. Navzdory tomu je Klaus optimistou, neboť se prý dá očekávat, že se Česko bude i nadále přibližovat nejvyspělejším zemím Evropy. Ekonomický pokles se podle něj může prohloubit při omezení exportu a pokud nebudou banky podnikům půjčovat.

Na závěr své řeči vyjádřil prezident přání jednotnosti a vzájemné solidarity. „Solidarita má největší význam právě v dobách obtížných. Proto zvláště nyní nezapomínejme na ty, kteří naši pomoc nejvíce potřebují - seniory, rodiny s dětmi, nezaměstnané, nemocné, osamělé. Nespoléhejme v těchto věcech pouze na stát. Často stačí docela málo. Často stačí pouze překonat vlastní lhostejnost a pohodlnost,“ vyzval Klaus.