1. listopadu vláda stanoví datum přijetí eura

Praha - Premiér Mirek Topolánek v dnešních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že vláda hodlá 1. listopadu nového roku oznámit datum přijetí jednotné evropské měny v České republice. Ministerstvo financí má do října předložit plán pro zavedení eura, možnosti ekonomických změn a také plnění tzv. maastrichtských konvergenčních kritérií, jejichž splnění je nutné pro zavedení eura. Topolánek navíc oznámil vznik nové národní rady ekonomických expertů pro řešení finanční krize.

Premier tak nesáhl k možnosti zřídit post vicepremiéra pro ekonomiku. Globální problémy však mohou zbrzdit proces přijetí evropské měny v České republice, které podle výzkumů agentury STEM schvalují dvě třetiny českých občanů. Právě první listopadový den má napovědět, kdy Česká republika napodobí sousední Slovensko, které se právě dnes stalo 16. státem s jednotnou evropskou měnou.

Maastrichtská kritéria musí plnit každý stát, který o zavedení eura
usiluje. Celkový veřejný dluh nesmí překročit 60 procent HDP. Významné je také udržování cenové rovnováhy. Průměrná míra inflace po dobu jednoho roku nesmí přesáhnout více než 1,5 procentní míru tří členských zemí s nejnižší inflací.

Vláda oznámí termín pro přijetí eura (zdroj: ČT24)

Evropskou měnu by do čtyř let měli používat všichni sousedé Česka. V Německu a Rakousku se eurem platí již několik let, polská vláda na konci října schválila harmonogram vstupu země do eurozóny od 1. ledna 2012. Ze zemí bývalého východního bloku už euro používá Slovinsko.

  Ekonomové se k plánům premiéra stavějí spíše skepticky. Podle analytičky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové současná vláda již nemá silný mandát a vzhledem k blížícímu se konci volebního období datum přijetí eura nakonec nestanoví. Bude také prý záležet na tom, jaké dopady bude mít finanční krize na hospodaření České republiky v letošním roce. „Reálné přijetí eura je v roce 2013 a 2014,“ řekl analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

Přijetí společné evropské měny na počátku roku 2013 považuje za nejbližší možné reálné datum i národní koordinátor pro zavedení eura v České republice Oldřich Dědek. „Pro mě to byl pozitivní šok,“ řekl Dědek v
Otázkách Václava Moravce v reakci na Topolánkovo prohlášení. Dodal, že problémy zemí Evropské unie způsobené finanční krizí by byly bez eura mnohem hlubší.

Do nového roku s novou ekonomickou radou

Na prvním vládním zasedání v pondělí 5. ledna má navíc premiér seznámit zbytek kabinetu s novou institucí, která bude řešit odraz ekonomické recese především v samotné České republice. „Během českého předsednictví budeme řešit nejenom velké unijní problémy, ale hlavně odraz krize u nás, což je hlavní prioritou,“ oznámil Topolánek. Do rady největších českých odborníků na makroekonomii a dalších finančních oborů budou ke spolupráci přizváni také zástupci opoziční ČSSD.

Taková instituce má podle Topolánka představit národní krizový plán a nová opatření pro zmírnění dopadu finanční recese. „Je to vážný problém, opravdu může dojít ke zvýšení nezaměstnanosti, k propadu některých firem i výraznějšímu propadu ekonomiky,“ dodal Topolánek.