Topolánek oznámí v pondělí personální změny ve vládě

Praha - Premiér Mirek Topolánek oznámil v pořadu ČT Otázky Václava Moravce, že na pondělním zasedání vládního kabinetu představí personální změny. Sám Topolánek je označil za výrazné a budou se týkat všech tří koaličních stran. Premiér však zatím odmítl řici, kolik členů své vlády chce obměnit.

Premiér vidí jádro politických problémů spíše v Poslanecké sněmovně, ale k rekonstrukci vlády přesto přikročí. Jmenovat dnes nikoho nechtěl. „Ti lidé nebudou odcházet proto, že by nezvládli své úkoly na rezortu, ale spíše nezvládli prezentaci,“ odůvodnil své rozhodnutí Topolánek. Zároveň dodal, že změny by měly proběhnout na úrovni všech tří koaličních stran. Obměna ministerských funkcí by měla proběhnout do konce měsíce ledna.

K členům vlády, jimž bývá vytýkána špatná prezentace jejich práce, patří třeba ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Mezi „neviditelné“ členy
kabinetu bývá v anketách řazen také ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL).

Vstup Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek k chystaným změnám uvedl, že vláda si musí nejprve ujasnit, co vlastně chce, když najednou nehodlá vytvořit funkci vicepremiéra pro ekonomiku. Pozastavil se nad záměrem Topolánka osobně řídit národní ekonomickou radu, jako tým, který má bránit dopadům ekonomické krize na ČR.