Policisté dostanou lepší výzbroj, včetně kontroverzních taserů

Praha - Výzbroj, kterou dosud mohli použít při zásahu jen speciální jednotky, bude on Nového roku pro všechny policisty. Proškolení policisté tak dostanou do ruky například světelné výbušky na dočasné oslepení pachatele, paralyzéry na zneschopnění protivníka nebo gumové projektily. Reálně ale všechny donucovací prostředky k řadovým policistům nepřijdou - zatím je policie pro všechny nekoupila.

Nový policejní zákon nyní povoluje stejnou výbavu všem, nejen těm vyvoleným. „Výzbroj bude moci použít každý policista, pokud bude vycvičen a vyškolen a zbraně budou zavedeny na útvaru, kde slouží,“ uvedl Stanislav Radosta z Policejní prezidium.

Při eskortách tak policisté budou moci nasadit agresivním jedincům třeba helmu nebo neprůhledné brýle. Do konfliktů s demonstranty místo oštítovaných mužů zákona nasadí speciálně upravená auta. Policisté tak reagují na zkušenosti, které získali při velkých zásazích, například při jednání Mezinárodního měnového fondu.

Policie tasery hájí, mají ale mnoho odpůrců

Útočníka na ulici mohou nově zastavit tasery, kterých má policie zatím padesát. Umožňují policistům zasáhnout cíl na vzdálenost až 11 metrů. Od prvních nákupů však kritizují tasery společně s OSN i nevládní organizace. Nejdříve je přirovnávaly k mučení, teď zvedají prst nad jejich možným zneužitím. Nelíbí se jim ani, že dosud nebylo nikde na světě dostatečně prokázáno, že taser nemůže zabít.

„Za 7 let v USA bylo zaznamenáno 335 případů úmrtí, která následovala po zásahu taserem, i když není jasně prokázáno, že to bylo jediná hlavní příčina,“ varuje Eva Dobrovolná z Amnesty International. Česká policie se ale brání a nechává vypracovat studii u předních českých kardiologů.

Nevládní organizace také apelují především na důkladný výcvik policistů a monitoring používání donucovacích prostředků. Zároveň volají po co nejrychlejším vzniku nového nezávislého kontrolního orgánu policie - tzv. Generální inspekce.