Děti z Expedice Mars se vrátily do Prahy

Praha - Do Česka se vrátilo deset dětí, které absolvovaly v belgickém Evropském vesmírném centru několikadenní výcvik kosmonautů a na závěr uskutečnily i simulovaný let na Mars. Z 200 dětí vybrali organizátoři dvě pětičlenné posádky.

Obsahem čtyřdenního výcviku dvou pětičlenných dětských vesmírných posádek byly přednášky o astronomii, pilotování raketoplánu, chůze po měsíci a pohyb ve stavu beztíže. V Belgii je cvičili profesionální piloti.

„Všichni se museli naučit vyznat mezi 1448 tlačítky v raketoplánu, museli se naučit přesně následovat skripta a checklisty, které jím říkaly co mají dělat,“ uvedl velitel mise Mars 2008 Petr Adámek.

Do projektu se přihlásilo původně 200 dětí ve věku od 10 do 17 let, které museli projít znalostním testem, vypracovat odbornou práci a obhájit ji. Vybraných deset čekala cesta za dobrodružstvím. 
 
„Oni si můžou vybrat z pěti odborností, palubní inženýr, letec biolog, letec architekt, letec dokumentarista a palubní lékař. Takže podle toho, co je baví,“ řekl Slávek Hrzal z Dětské tiskové agentury. 
 
Projekt Expedice Mars má už pětiletou tradici. Někteří jeho bývalí účastníci se kosmonautice věnují aktivně i dále.

Vydáno pod