STEM pro ČT: Stranu Libertas by mohla volit pětina Čechů

Praha/Dublin - Až pětina lidí by zvažovala dát svůj hlas české pobočce irské euroskeptické strany Libertas podnikatele Declana Ganleyho. O jejím založení uvažuje ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach. Průzkum STEM zjistil, že českou pobočku Libertas by mohlo podpořit 22 procent lidí. Ředitel Jan Hartl je však ohledně takového výsledku zdrženlivý. Skutečná obliba nové pravicové strany se podle něj ukáže až při konkrétní prezentaci programu. Všechny závěry průzkumu se dozvíte ve čtvrtečním speciálu Otázek Václava Moravce.

Potencionální voliči nové strany, vystupující proti Lisabonské smlouvě, mají podle výsledku své zastoupení ve všech skupinách populace bez ohledu na věk nebo vzdělání. Více než pětina hlasů pro novou stranu ve volbách do Evropského parlamentu je však pro Hartla zatím spíše iluze. „Bude to záviset na tom, jak bude umět své obecné záměry nějakým praktickým způsobem artikulovat, převést do každodenních dílčích politických kroků,“ uvádí Hartl.

Příprava nové pravicové strany je již v plném proudu. Na 12. ledna svolává Petr Mach tiskovou konferenci, kde oznámí složení přípravného výboru, název nové strany i programové teze. Zatím přiznává jen inspiraci irskou stranou kontroverzího podnikatele Declana Ganleyho Libertas. Primárním cílem má však být úspěch na české politické scéně. „Pokud se s Ganleym dohodneme, pak budeme součástí hnutí Libertas pro evropské volby, nicméně naším prvotním cílem jsou volby do českého parlamentu a českých zastupitelstev,“ prozradil Mach. Sám Ganley si českou pobočku strany Libertas představuje jako umírněné uskupení blízko politického středu.

Voleb do Evropského parlamentu by se podle průzkumu přitom zúčastnilo 57 procent lidí. Nejvíc potencionálních voličů by podle průzkumu měla česká Libertas mezi lidmi, kteří dosavadní neschválení Lisabonské smlouvy Českou republikou považují za výhodu při nastávajícím českém předsednictví Evropské unii.

Průzkum sympatií voličů pro stranu Libertas
Zdroj: ČT24