Policie dostane novou zbraň na extremisty i nelegální zastavárny

Praha - Policisté tvrdí, že si v novém roce budou umět lépe poradit s neonacistickými srazy a koncerty nebo také s odhalováním nelegálních dílen pro otrocké práce. S novým policejním zákonem totiž budou moci vstupovat do podezřelých soukromých provozoven bez speciálního povolení.

Dosud bylo ukončení neonacistického koncertu pro policisty často velkým oříškem. Nyní by však éra, kdy policie situaci pouze monitoruje, ale nezakročí, měla skončit. Příkladem může být známý sraz 500 příznivců krajní pravice, kteří se v roce 2005 sjeli do Křtětic na Strakonicku. Podle svědků ale v sále i před restaurací byla slyšet rasistická hesla a někteří účastníci hajlovali - policie ale nezasáhla.

Tento přístup však nenechával chladné zejména občanské společnosti bojující proti diskriminaci a rasové nesnášenlivosti. „Policie odmítá vstupovat do problematických prostor, opakovaně nedokumentuje audiovizuálně koncerty, což se pak promítá do toho, že následně nestíhá postihovat verbální trestnou činnost,“ stěžuje si například Klára Kalibová z Občanského hnutí Tolerance a občanská společnost.

Až dosud mohla policie tvrdit: Máme svázané ruce, můžeme zasáhnout až při porušení zákona. V novém roce prý ale bude důslednější. Policista bude moci vstoupit do soukromých prostor i za předpokladu, že má jen podezření o páchání trestného činu. Navíc může i do míst, která nejsou určena jen pro zákazníky. Podle šéfa protiextremistického oddělení policie Davida Jandy se jedná o účinnou pomůcku při boji s extremismem.

Volně se tak budou moct policisté pohybovat i v bazarech, zastavárnách či pracovních dílnách pro cizince. „Je to oprávnění, které policii umožní mnohem lépe odhalovat i takové typy trestné činnosti, jako je pracovní zotročování nebo vykořisťování,“ věří zase Karel Bačkovský z ministerstva vnitra.

Naopak podle právníka Václava Vlka je takové rozšiřování pravomocí policie špatné. V soukromých prostorách podle něj bez souhlasu soudu nemají co dělat. „Policie tam prostě přijde, protože si něco vymyslí, důvod vždycky najde, nějak se schová pod ten zákon a pak vás začne buzerovat nebo otravovat,“ uvedl Vlk.

Podle Bačkovského se však nejedná o žádnou domovní prohlídku - policisté totiž nebudou smět cokoli zabavovat ani prohledávat, a proto prý nehrozí ani žádné zneužívání nově nabyté pravomoci. Policista bude muset navíc svůj vstup do provozovny či jiného objektu zpětně zdůvodnit - podléhá totiž kontrole Inspekce ministra vnitra.