Karel Schwarzenberg jede do Paříže připravit řešení krize

Praha/Tel Aviv - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se chystá na dnešní mimořádné schůzce ministrů zahraničí EU v Paříži především naslouchat a připravit se na moderování debaty k urovnání blízkovýchodního konfliktu. Česká diplomacie dnes odmítla sdělit svůj aktuální názor na současnou krizi z obavy, že už by mohl být zaměněn za oficiální postoj EU. ČR se totiž za dva dny stane předsednickou zemí unie, mezi jejíž úkoly přibude hledání společného postoje EU k eskalaci sporu Izraelců a Palestinců.

Během českého předsedání by se měl podle plánu uskutečnit summit EU-Izrael a existuje také možnost setkání EU-Palestina. Přestože ČR zastává oficiálně politiku „vyvažování“, v unii bývá vnímána spíše proizraelsky.

Podle Schwarzenbergovy sobotní reakce na poslední vývoj konfliktu má Izrael právo se bránit proti útokům na osady, kde žije civilní obyvatelstvo. Během současného konfliktu mezi izraelskou armádou a radikálním palestinským hnutím Hamas zahynulo již téměř 350 lidí. Šéf české diplomacie uvedl, že Hamas se sám vyřadil z politického dialogu. Schwarzenberg považuje za základní předpoklad politických jednání oboustranné obnovení klidu zbraní.

Francie chce ještě dohodnout hlavní postoj EU ke konfliktu 

Aktuální hlavní postoj EU chce udat současná předsednická země, Francie, pod jejímž vedením se v Paříži setkají ministři zahraničí evropské sedmadvacítky. Schwarzenberg kvůli pařížské schůzce přerušil rodinnou dovolenou v Rakousku. Francouzi předají řízení unie Čechům na Nový rok.

Konflikt v Gaze se zařadil mezi témata českého předsednictví neočekávaně a bude prvním z velkých úkolů v čele unie. Stejné situaci byla vystavena i Francie, která musela jako čerstvá předsednická země hasit válečný konflikt v Gruzii.

Evropská unie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod