Na silvestrovské oslavy v Praze dohlédnou stovky pracovníků

Praha - Při zítřejších oslavách příchodu nového roku budou v pohotovosti stovky příslušníků záchranného integrovaného systému. Hlavní nápor očekává pražský magistrát již tradičně na Václavském a Staroměstském náměstí, kde se slavností zřejmě zúčastní desetitisíce lidí. Fungovat tu mají třeba zvláštní zdravotnické stany či desítky připravených záchranných vozů. Nad bezpečností tu vedle policistů budou bdít také stovky zaměstnanců bezpečnostních agentur najatých pořadateli akcí.

„Neočekáváme, že by byl letošní Silvestr z hlediska náporu turistů a zajištění bezpečnosti jiný než předešlé roky,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek. Pro cizince se připravují v centru Prahy informační stanoviště, kde jim v případě potřeby bude poskytnuta rada. Připraveno bude v pohotovosti 150 sloužících záchranářů, kteří budou mít plné ruce práce. 

Pražané a turisté musí letos očekávat omezení oslav na Karlově mostě, kde je kvůli opravám omezen průchod. Podle Blažka zde bude na pořádek dohlížet 15 strážníků. „Strážníci spolu s bezpečnostní agenturou budou střežit také všechny sochy na mostě,“ uvedl Blažek. Benevolence ze strany bezpečnostních složek se naopak očekává při řešení přestupků popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích. Tento zákon začal platit od letošního léta. „Strážníci budou benevolentnější. Nebudeme lidem kazit tradici, pokud se budou chovat slušně,“ oznámil Ludvík Klema z Městské policie Praha.

Ohňostroj ve znamení devítek bude doplněn uzavírkami

Silvestrovské oslavy a novoroční ohňostroj zapříčiní také několik dopravních uzavírek. Ve středu bude pro automobily od 09:00 zcela nepřístupná horní část Václavského náměstí od sochy svatého Václava k ulicím Vodičkova a Jindřišská. Omezený provoz se chystá v okolních ulicích Václavského náměstí a u Staroměstského náměstí se uzavře Pařížská ulice. Posílený provoz čeká naproti tomu prostředky hromadné dopravy v Praze. Metro by mělo jezdit až do půl druhé hodiny ranní.

Tradiční novoroční ohňostroj nad letenskou plání si budou Pražané moci vychutnat ve čtvrtek od 18 hodin. Doba, po kterou bude obloha nad Prahou zářit rozličnými barvami, je vyměřena symbolicky na 999 vteřin. Magistrát přišla večerní podívaná na 1,5 milionu. Kvůli bezpečnosti mají být uzavřeny zhruba na hodinu obě nábřeží pod Letnou.