Úrazová nemocnice přejde do správy města Brna od ledna

Brno - Brněnská Úrazová nemocnice přejde pod správu města od ledna. Prezident Václav Klaus podepsal zákon převádějící nemocnici ze správy státu pod Brno o víkendu a ve sbírce zákonů vyjde ještě s letošním datem.

I když nemocnice papírově nevlastní přístroje, protože je ministr zdravotnictví Tomáš Julínek před časem převedl do majetku Fakultní nemocnice Brno, bude Úrazová nemocnice i v lednu dál fungovat. Roman Kraus, pověřený vedením nemocnice, prodloužil smlouvy o nájmu přístrojů, původně uzavřené do konce prosince. „Bude záležet na novém zřizovateli, zda si je bude chtít dál pronajímat. Nic odvážet nebudeme,“ řekl.

Kraus prodloužil také smlouvu s hlavním plátcem péče - Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Vedení Brna to uvítalo. Nemocniční odboráři však kritizují, že nemocnice má s pojišťovnou nasmlouvaných od ledna o 66 lůžek méně z celkového počtu 191. Přestože traumacentrum pro léčbu vážně raněných funguje ve fakultní nemocnici, podle odborů jsou i lůžka v Úrazové nemocnici plná. „Jejich zrušení může ohrozit životy i zdraví obyvatel města a kraje,“ uvedli odboráři v písemném prohlášení.

Kraus to odmítnul. Podle něj je logické, že se kapacita, o kterou pojišťovny od ledna rozšířily smlouvy s fakultní nemocnicí, v Úrazové nemocnici zkrátí. Smluvní závazky s pojišťovnami však podle něj může nový zřizovatel po Novém roce změnit.

Vydáno pod