Rodiče těžce nemocných dětí budou od ledna pobírat příspěvky déle

Praha - Rodiče těžce nemocných dětí budou od ledna pobírat rodičovský příspěvek déle než rodiče zdravých potomků. V příštím roce to bude až do deseti let dítěte, od roku 2010 pak až do 15 let. Pro děti do sedmi let příspěvek činí 7600 korun, pro starší 3000 korun. Počítá s tím novela o státní sociální podpoře, která začne 1. ledna platit. Podle ní navíc v Praze v novém roce začnou o dávkách místo radnic rozhodovat úřady práce, tedy stejně jako jinde v Česku.

V Česku je kolem 55.000 dlouhodobě nemocných dětí, zhruba polovina z nich má těžkou chorobu. Postižené děti dostávají od státu příspěvky na péči od 3000 do 11.000 korun podle jejich závislosti na pomoci. Těžce nemocní chlapci a děvčata tuto možnost nemají. Podle zákonodárců tedy novela „zrovnoprávní“ rodiny dětí s handicapem s rodinami s dětmi s těžkou chorobou. Těm zlepší situaci. Rodičovský příspěvek se u zdravých dětí vyplácí maximálně do čtyř let.

V příštím roce by do rodičovské pro vážně nemocné děti měla putovat téměř miliarda. V roce 2010, kdy se příspěvek začne vyplácet až do 15 let věku dítěte, by to podle odhadů mělo být asi 1,9 miliardy korun.

Státní sociální podporu tvoří rodičovský příspěvek, přídavky na dítě, porodné, sociální příplatek a některé další dávky. V Praze se letos od ledna do konce listopadu na sociálních dávkách vyplatilo celkem 3,7 miliardy korun, v celé ČR to bylo přes 38,5 miliardy korun.