Mezi rundami alkoholu by lidé měli tančit a zpívat

Praha - S blížícím se koncem roku se obrací pozornost k oslavám a odborníci radí, jak nakládat s pitím alkoholu, aby slavnosti probíhaly co nejšetrněji k organismu. Psychiatr Karel Nešpor z pražské léčebny v Bohnicích připomíná nejen známá moudra, jako prokládat alkohol nealkoholickými nápoji, jíst před požitím alkoholu, ale také nekonvenční recepty, jako třeba mezi jednotlivými rundami zpívat, tančit nebo číst abstinentské publikace. Rovněž doporučuje důsledný odpočinek po požití většího množství alkoholu.

Karel Nešpor ve studiu ČT zdůraznil, že po novoročních oslavách by lidé neměli nadměrně požívat léky proti bolesti. Léky totiž vstupují do interakce se zbytkovým množstvím alkoholu v krvi a mohou způsobit závažné poruchy organismu. Kombinace léků a alkoholu například velmi poškozuje játra nebo může zapříčinit krvácení do trávicího traktu. „Určitě neřídit, nepracovat na cirkulárce a nejít na směnu do atomové elektrárny. To bych nikomu nedoporučoval na Nový rok,“ varuje s nadsázkou Nešpor. Psychiatr raději doporučuje spánek a patřičný čas k zotavení.

Lidé, kteří mají někoho z rodičů se závislostí na alkoholu, by se podle Nešpora měli pití vyhnout trvale. Jedinci s touto tzv. „genetickou zátěží“ jsou totiž mnohem náchylnější k vytvoření závislosti. To neznamená, že lidé bez závislosti v rodině si ji nemohou vypěstovat. Závislost na alkoholu odborníci považují za chronickou chorobu, ke které se také při léčbě z medicínského hlediska adekvátně přistupuje. Karel Nešpor ilustruje léčitelnost na případu George Bushe, který se po léčbě závislosti na alkoholu vyšplhal až do prezidentského křesla USA.

Vydáno pod