Zamrzlé rybníky lákají na tenký led

Praha - S příchodem nízkých teplot zamrzají rybníky a vodní nádrže a lákají k nazutí bruslí. Bruslení na ledu však s sebou přináší nejen spoustu zábavy, ale také rizika, zejména pak prolomení ledu. Mnozí lidé toto riziko podceňují navzdory tomu, že jich každoročně v Česku končí pod ledem desítky - ne vždy se šťastným koncem.

Za bezpečnou tloušťku se může považovat 25 centimetrů, ale přesto závisí na mnoha dalších okolnostech. Nejdůležitější ze všeho je led nejprve vyzkoušet, zda nás unese, neslyšíme pukání nebo někde nejsou místa s vlhkým sněhem nebo vodou, například v okolí přítoku nebo odtoku. „Vyplatí se taky pořádně zadupat, abychom led více prověřili,“ doporučuje Petr Kopáček z Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru.

Důležité je všímat si různých puklin nebo vzdutého ledu. „Určitě není dobré, aby bylo mnoho lidí blízko u sebe. Zejména když je led tenčí, je potřeba více rozložit váhu,“ dodává Kopáček.

Když už dojde k tomu, že se někdo propadne, je nezbytné co nejdříve zavolat rychlou záchrannou službu. Ostatní lidé mohou dotyčnému pomáhat pomocí dlouhého dřeva, větve nebo provazu, aby se měl čeho zachytit a dostat se z vody. Poté musí dotyčný dostat co nejdříve suché oblečení a zahřát se. Prochladnutí mívá vážné následky, a proto jde o každou minutu.