Podle znalce může Brožová-Polednová nastoupit do vězení

Praha - Podle znaleckého posudku může bývalá prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nastoupit šestiletý trest za účast na justiční vraždě Milady Horákové. Vězení, do kterého bude bývalá prokurátorka umístěna, bude muset splňovat přísné podmínky péče o nemocné. Splnit takové podmínky v českých poměrech však nebude podle znalců jednoduché.

Znalecký posudek v pondělí obdržel pražský městský soudce Petr Braun, jehož senát má rozhodnout, zda je odsouzená schopna nastoupit k výkonu trestu. Brožová-Polednová byla odsouzena v září a požádala o odklad trestu ze zdravotních důvodů.

Podle zdravotní dokumentace odsouzená téměř nevidí, proto soudce Braun požádal plzeňského soudního znalce Pavla Těšínského, aby zdravotní stav Brožové-Polednové přezkoumal. Znalec v posudku uvedl, že i když Brožová-Polednová trpí praktickou slepotou, může za určité pravidelné péče absolvovat svůj trest například v plzeňské věznici Bory. „Jsem v tuto chvíli na rozpacích. Formálně napíšu řediteli borské věznice, zda je schopen tam takové podmínky odsouzené zajistit… Pokud ano, tak by teoreticky nástup do výkonu trestu přicházel do úvahy,“ řekl Braun.

Brožová by výkon trestu podle Brauna mohla vykonat při podmínkách dostatečného osvětlení, pomoci při stravování či trvalého ošetřovatelského dozoru. Takové podmínky mohou být zajištěny například ve specializovaném ústavu s individuální péčí ve Světlé nad Sázavou, jak uvedl mluvčí Vězeňské služby ČR Robert Káčer.

O tom, zda bývalá prokurátorka skutečně nastoupí k výkonu trestu, však i přes analýzy expertů rozhodne samotný soudce. „V České republice je zdravotní péče zabezpečena ve všech lékařských oborech. Závažná nemoc tudíž není prvořadým důvodem k nenastoupení výkonu trestu. Domnívám se však, že u tak starého člověka odnětí svobody nemá úplný význam, neboť v tomto případě nejde o základní funkci trestu, kterou je ochrana společnosti před recidivou,“ tvrdí znalec v oboru psychiatrie Jiří Švarc.

Braun při rozhodování musí vzít v úvahu také další zdravotní komplikace bývalé prokurátorky. Brožovou-Polednovou poslal na šest let do vězení počátkem září odvolací senát pražského vrchního soudu, který mimořádně zasedal v Plzni. Bývalé prokurátorce snížil nepravomocný osmiletý trest městského soudu.

Vydáno pod