Začíná půlrok českého vedení EU – Co lze čekat?

Praha/Brusel - Prvních šest měsíců nového roku 2009 bude většina evropských politiků i médií se zájmem vzhlížet ke státu v centru Evropy. Česká vláda spolu s prezidentem Václavem Klausem a stovkami úředníků má ode dneška na starost pořádání významných setkání a jednání Evropské unie. Na české území se chystá během nadcházejícího půlroku přijet na 30 tisíc zahraničních diplomatů a delegátů. Česká republika bude navíc pod drobnohledem stovek zahraničních novinářů. Česká města budou hostit tisíce schůzek evropské politické elity. Zahraniční názory vypovídají o důvěře v úspěch českého předsednictví, dosavadní přípravy byly veskrze chváleny.

Již na začátku roku dojde k pražskému setkání české vlády s Evropskou komisí. Moravské Luhačovice mají posléze přivítat ministry práce a sociálních věcí na společném jednání. Na březen je naplánována schůze ministrů zahraničí všech států EU i pokračování schůzí s východoevropskými zeměmi. V červnu hlavní město přivítá politické zástupce Izraele ke společnému jednání s EU.

Většina vrcholných akcí proběhne v Praze, evropští politici při svých schůzích však zavítají také do ostatních měst. „Zasedání evropských elit bude hostit také Brno, Luhačovice, Mariánské Lázně, zámek Hluboká i další místa. Na organizaci a bezpečnost budou dohlížet stovky lidí. Většinu akcí doprovodí i kulturní program,“ nastínila mluvčí vicepremiéra pro evropské záležitosti Michaela Jelínková. Celé předsednictví bude zahájeno komponovaným večerem v Národním divadle. Z uměleckého klenotu jižních Čech, Hluboké, si delegáti odvezou jako dárek kopii vzácného vimperského prvotisku.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Česká republika se však kromě kulturního programu musí soustředit na důležité otázky celoevropských témat. Klíčovým tématem bude řešení probíhající ekonomické krize i osud složitého procesu schvalování Lisabonské smlouvy. Očekává se také hledání společného postoje k aktuálnímu izraelsko-palestinskému konfliktu.

Představitelé Evropské unie vyjadřují důvěru v české představitelstvo. Předseda Evropské komise José Barroso věří, že české předsednictví Evropské unii bude úspěšné. „Přípravy na ně byly prvotřídní a ze spolupráce s předsedou české vlády Mirkem Topolánkem a dalšími politiky mám dobrý pocit,“ řekl Barroso v průběhu prosince. S napětím je však očekáván postoj českého prezidenta během vedení EU. Ohledně Klausova vyhraněnému názoru vůči současné evropské politice proběhly v minulosti nejedny vyostřené diskuze i výroky.

Důležité schůze EU během českého předsednictví:

7. ledna - Praha: Setkání české vlády s Evropskou komisí

27.-28. března - Hluboká nad Vltavou: Neformální zasedání ministrů zahraničních věcí EU

Březen - Praha: Jednání EU a zemí Východního partnerství (Gruzie, Bělorusko, Ukrajina aj.)

Duben - Praha: Jednání představitelů EU s americkým prezidentem Obamou

Červen - Praha: Historicky první summit EU-Izrael (zatím v jednání)