V otázce směřování české společnosti jsme rozděleni na tři skupiny

Praha - Česká společnost míří podle 37 procent lidí správným směrem. Opak si myslí jen o tři procenta Čechů méně. Za posledních 12 let nejméně lidí odpovědělo, že společnost nesměřuje nikam. Z nejnovějšího průzkumu společnosti STEM vyplývá, že je o tom přesvědčeno jen 29 procent respondentů.

Česká veřejnost je z dlouhodobého hlediska rozdělena na tři relativně vyrovnané skupiny. Spokojenost s vývojem společnosti přitom koresponduje především s aktuálním děním na politické scéně.

V porovnání se zářím tohoto roku je ve veřejném mínění zřejmý jistý posun. Počet optimisticky smýšlejících Čechů, kteří tvrdí, že se společnost ubírá správným směrem, za poslední týdny stoupl o sedm procent.

Situace v Česku se ubírá správným směrem především podle mladších, vzdělanějších a majetnějších lidí, starší, chudší a méně vzdělaní mají podle průzkumu pocity opačné. Z hlediska stranických preferencí jsou optimističtěji naladěni spíše voliči ODS a SZ. Naopak 63 procent příznivců KSČM je přesvědčeno, že společnost směřuje nesprávnou cestou.