Díky chladnějšímu počasí se uměle zasněžují sjezdovky

Praha - Díky chladnějšímu počasí zažívají horská střediska příliv lyžařů. V Česku je stále holá zima, a tak majitelé sjezdovek zasněžují uměle. Vločky podle meteorologů přijdou až v lednu. Oslavy Nového roku budou také mrazivé a beze sněhu. Silvestrovská noc přinese teploty mezi -6 až -10 °C.

Na severočeských horách na Ještědu leží přes 30 centimetrů technického sněhu, v provozu jsou zatím tři sjezdovky, dvě sedačkové lanovky a dva vleky. Návštěvníci si mohou užít lyžování za stejnou cenu jako loni, a protože jich zatím není mnoho, nemusí dlouho čekat na vleky.

Na Šumavě, kde sněhu každoročně ubývá, leží teď třiceticentimetrová pokrývka. V kraji Vysočina se už začalo lyžovat v prvních dvou areálech, tedy v Jihlavě a v Novém Městě na Moravě, které jsou nejlépe vybavené technikou pro umělé zasněžování. „My máme v současné době 50 centimetrů technického sněhu díky mrazům, které naštěstí přišly ještě mezi svátky,“ vysvětluje správce lyžařského areálu v Jihlavě Pavel Havlíček.

Nejvíc sněhu - do 60 centimetrů - napadlo v Jeseníkách, Krkonoších, Krušných horách, přes půl metru hlásí i beskydská Lysá hora a do půl metru mají i Orlické hory.

O něco hůř jsou na tom na Šumavě, Jizerských a Jestřebích horách, kde mají jen 30 centimetrů sněhu. Ještě méně napadlo například na Vysočině nebo v Javorníkách. Přesto i tam jsou otevřená některá lyžařská střediska.

Lužické hory a Česká Sibiř se letos sněhové nadílky vůbec nedočkaly. A do konce roku se, podle předpovědí, situace zřejmě nezlepší. Ani lidé, kteří si zarezervovali silvestrovský pobyt na horách, si příliš nezalyžují. Během noci z 31. prosince na 1. ledna bude jasno a teplota klesne až k -10 °C.

  • Letos musí majitelé svahů zasněžovat uměle. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59668.jpg
  • Lyžaři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59666.jpg