Nahlížení do katastru nemovitostí bude od příštího roku komplikovanější

Praha - Poté co Úřad na ochranu osobních údajů léta upozorňoval na to, jak lehké je získat citlivé osobní údaje z veřejných rejstříků, vydali zákonodárci novelu, která zpřísňuje přístup k informacím z katastru nemovitostí. Novinku ale ostře kritizuje ombudsman.

Ombudsman Otakar Motejl považuje novelu zákona za nástroj k úřednické šikaně, pro korupci a podpoří hysterii kolem ochrany údajů, která lidem přinese jen trable. „Je to skutečně nedůstojné a zbytečné,“ dodává Motejl.

Od března příštího roku, kdy vstoupí novela v platnost, už nebude nahlížení do katastru anonymní. Žadatel bude muset prokázat totožnost a uvést důvod, proč přišel. Do sbírky listin v katastru bude možné nahlížet jen převzetím zaplacené kopie příslušného dokumentu, za poplatek dvacet korun za jednu stránku. Celý spis už žadatel do ruky nedostane. „Pro nás je zjednodušení, že žadatel bude muset říct, jakou konkrétní listinu chce,“ pochvaluje si změnu předseda katastrálního úřadu Karel Večeře.

Také podle Úřadu na ochranu osobních údajů je novela lidem nakloněná. „Bude zaznamenáno například to, kdo se na vás dívá za jakým účelem,“ vysvětluje ředitel Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec. Pokud by došlo k zneužití údajů z katastru, pak bude existovat evidence o tom, kdo do dokumentů nahlížel.

Novela, kterou by měl příští týden podepsat prezident, obsahuje i další novinky. Ty ombudsman Karel Motejl naopak vítá. Patří sem třeba jednodušší vznik vlastnictví u novostaveb, lepší přístup k informacím o věcných břemenech a předkupním právu nebo stejný přístup k informacím na kterémkoli katastrálním úřadě v Česku.

  • Nová pravidla pro přístup k dokumentům v katastru nemovitostí. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59621.jpg
  • Novinky v zákoně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/597/59622.jpg