Radnice se rozhodly bojovat proti odpadkům na ulicích

Ústí nad Labem/Praha - České radnice se snaží zajistit čistotu v ulicích svých měst zpřísňováním vyhlášek, pokutami a kontrolami. Nejčastěji zákazy směřují proti nedopalkům cigaret  a žvýkačkám. V Ústí nad Labem ale od nového roku čeká postih i majitele pozemků za přerostlý trávník.

Strážníci budou rozdávat pokuty třeba za trávník na neoplocených pozemcích, který je vyšší než 30 centimetrů, odhozenou nedojedenou bagetu, spadlý plakát na chodník nebo po zimě neuklizený štěrk z ulice. „Přitvrdíme i v rámci vajglů, žvýkaček, ve správním řízení půjdou pokuty až ke 10 000,“ říká primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

Do první linie radní vyslali takzvanou odpadkovou policii. Ta během pochůzek nepořádek nafotí, obrázek pošle na operační středisko, které obratem zavolá četu úklidové firmy. Boj s odhazovanými odpadky vyhlašuje celé Česko - během roku začali rozdávat pokuty ve většině velkých měst. Za půl roku, co v Praze platí vyhláška o čistotě, se proti ní provinilo víc než 4200 lidí. 2200 zaplatilo pokutu, dohromady za víc než tři čtvrtě milionu korun.

Technická správa komunikací hlásí po šesti měsících aspoň malý pokrok: uklízet po čtyřnohých miláčcích se vesměs už Češi naučili. Zato stále nedokáží najít cestu ke koši s nedopalkem cigaret, papírky nebo žvýkačkou.

Pokuty za nepořádek inkasují Češi i cizinci. Ti druzí se ale často až od strážníků dovědí, že porušili vyhlášku. Informace o zákazech si na veřejnosti nemají, kde přečíst. „Informovanost cizinců je naprosto nulová ze strany magistrátu, cizinci o tom prostě vůbec neví,“ stěžuje si Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Příští zatěžkávací zkouška čeká české ulice už příští středu. O silvestrovské noci se ve velkých městech, vyhláška-nevyhláška vždy promění v jedno velké smetiště.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/596/59574.jpg
  • Odpadky na veřejném prostranství autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/596/59573.jpg