Pokud se koalice pokusí zvrátit zrušení poplatků, ČSSD vládu položí

Praha - Šéf opoziční sociální demokracie Jiří Paroubek tvrdí, že ČSSD má ve sněmovně zajištěno dost hlasů pro vyslovení nedůvěry kabinetu šéfa ODS Mirka Topolánka. Na dnešní tiskové konferenci tak pohrozil vládní koalici, aby se v Senátu bez dohody s ČSSD nepokoušela zvrátit zrušení poplatků ve zdravotnictví, o kterém v pátek rozhodla Poslanecká sněmovna. Paroubek je přesvědčený, že koaliční vláda nemá většinu, že je slabá a že už není schopna v Poslanecké sněmovně nic prosadit. Konkrétní jména poslanců, kteří by byli ochotni zvednout ruku proti vládě, však Paroubek neuvedl. Topolánkova vláda ustála ve sněmovně už čtyři pokusy o vyslovení nedůvěry, naposledy letos v říjnu.

Paroubek se rovněž ohradil proti tvrzení, že poslanci jeho strany podpořili komunistický návrh na zrušení zdravotnických poplatků. Zdůraznil, že návrh na zrušení všech poplatků leží ve sněmovně už delší dobu a předložil ho předseda klubu Michal Hašek a že on sám ho také podepsal. Komunisté předložili vlastní identický návrh, o němž se hlasovalo.

Jiří Paroubek

„Pokud budete zasahovat do poplatků, je konec vaší vládě bez ohledu na cokoli.“

Sociálním demokratům rovněž vadí přítomnost Ivana Langera, který by měl podle Paroubka rezignovat nebo by jej měl premiér Topolánek odvolat. Jiří Paroubek tvrdí, že se Langer snaží zastrašovat státní zastupitelství v kauze poslance Wolfa a navíc stále neosvětlil svou vazbu na Kubiceho zprávu.

ČSSD má podle svého šéfa stále problém s navyšováním počtů vojáků v Afghánistánu. Vláda vzhledem k tomu, že sněmovnou neprošel plán ministerstva obrany na vyslání českých vojáků do misí v zahraničí v příštím roce, schválila prodloužení všech misí o 60 dní s tím, že se 5. ledna sejde, aby přijala kompromisní návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové. Na přelomu ledna a února chce poté svolat mimořádnou schůzi sněmovny, kde chce znovu mise projednávat.