Zákonodárci zazpívali společným hlasem Rybovu mši

Praha - Čeští poslanci a senátoři si dnes večer v katedrále sv. Víta zazpívali Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Podporu a doprovod jim poskytl pěvecký sbor rodičů s dětmi a profesionální umělci. Možnost zazpívat si ve výjimečném prostředí gotického chrámu, který má symbolický význam pro většinu obyvatel českých zemí, využilo 30 politiků z vládních stran i opoziční ČSSD. Poslanci a senátoři KSČM se akce nezúčastnili. Záštitu nad celou akcí převzal kardinál Miloslav Vlk.

Někteří „hudebníci“ z řad zákonodárců účast odmítli. Ondřej Liška (SZ), který proslul svou náklonností k hip-hopu, slavný hráč na kytaru Walter Bartoš (ODS) ani pěvkyně radarové ódy Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) svým hlasem sbor neposílili.

Tuto nepolitickou akci politiků inspirovalo loňské společné předvedení Rybovy mše devadesátičlenným sborem britského parlamentu. Také tehdy se sešli poslanci a lordi bez rozdílu stranické příslušnosti a přibrali k sobě také parlamentní zřízence a uklízečky. Britští pěvci dokonce kvůli správné výslovnosti obtížných slov angažovali učitelku českého jazyka.

Vydáno pod