Sněmovna nepodpořila zahraniční mise, vláda je ale prodlouží

Praha - Poslanecká sněmovna nepodpořila plán ministerstva obrany na vyslání českých vojáků do misí v zahraničí v příštím roce. Návrh neprošel ani poté, co premiér Mirek Topolánek vyšel opozici vstříc, slíbil nižší rozšíření mise ISAF v Afghánistánu i ukončení české účasti v protiteroristické operaci Trvalá svoboda ke konci roku 2009 ve stejné zemi. Pro návrh hlasovalo 99 poslanců, potřeba bylo 101 hlasů. Čeští vojáci přesto budou v zahraničních misích, především v Kosovu a Afghánistánu, moci působit i na začátku příštího roku, a to až do 1. března. Vláda o tom rozhodla na svém narychlo svolaném jednání.

„Vláda se nedomnívala, že by bylo moudré, abychom nechali spojence v nejistotě,“ uvedl premiér ve svém vystoupení před poslanci. Podle Topolánka by po dnešním kroku sněmovny, pokud by vláda mise neprodloužila, mohl následovat krok další. „Kterým by nutně po neplnění spojeneckých závazků bylo zahájení diskuse, jestli máme, nebo nemáme být členy NATO,“ poznamenal předseda vlády. Dodal, že takovou debatu by pokládal za zcela chybnou.

V misi KFOR v Kosovu bude moci působit až 550 osob, v Afghánistánu v misi ISAF, tedy hlavně v českém Provinčním rekonstrukčním týmu, až 415 vojáků, v operaci Trvalá svoboda až 100 osob. V Iráku může podle rozhodnutí vlády pracovat až 20 vojáků a na velitelství operací EU v Čadu a Středoafrické republice až tři příslušníci české armády, informoval Topolánek.

Dodal, že shodnou zprávu neprodleně oznámí i v Senátu. Vláda tak svým exekutivním rozhodnutím v podstatě prodloužila stávající podobu vojenských misí. Podle ústavy může armáda rozhodnout o vyslání vojáků do ciziny až na 60 dní.

„Neprohrála koalice, ale vy, kolegové vlevo“

Viditelně zklamaný Topolánek krátce po rozhodnutí sněmovny prohlásil, že za výsledek hlasování se stydí. „Neprohrála koalice, prohráli jste vy, kolegové vlevo,“ řekl směrem do míst, kde sedí opoziční poslanci z ČSSD a KSČM. Vývoj mrzí i náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka, který upozornil, že sněmovna vyslala špatný signál zahraničním partnerům české armády.

Z přítomných 192 poslanců jich mise podpořilo 99. Vládní koalici tak chyběly dva hlasy. Proti byla většina zákonodárců ČSSD a všichni komunisté. Za kabinet se nepostavil ani lidovec Ludvík Hovorka a zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková - tato trojice se zdržela hlasování.

Vláda chce sněmovnu oslovit s kompromisem

Vláda se pokusí sněmovnu znovu oslovit s kompromisním návrhem. Vzhledem k termínu případného definitivního stažení vojáků šéf branného výboru sněmovny Jan Vidím z ODS předpokládá, že se tak stane nejpozději do poloviny ledna.

Premiér Mirek Topolánek vyšel dnes vstříc opoziční ČSSD při projednávání plánu zahraničních misí české armády v roce 2009, když navrhl omezit počet vojáků vyslaných do mise ISAF v Afghánistánu na 500 osob. Chtěl také v příštím roce ukončit zapojení českých vojenských specialistů v protiteroristické operaci Trvalá svoboda v téže zemi. Poslanci diskutovali o misích několik hodin.

Počet vojáků v misi ISAF nově neměl překročit 480. Původní plán armády počítal s navýšením počtu v českém Provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar ze současných 415 na 645 lidí. Mise Enduring Freedom, v níž vojáci 601. skupiny speciálních sil bojují na jihu Afghánistánu s ozbrojenci hnutí Taliban, měla skončit k závěru roku 2009.

Vydáno pod