Policie vyšetřuje v Havířově rasový útok na romského mladíka

Havířov - Karvinští policisté vyšetřují rasově motivovaný útok na sedmnáctiletého mladíka v Havířově. Počátkem listopadu ho napadla skupina asi 12 násilníků z řad příznivců ultrapravice. Zbitý Rom utrpěl řadu zranění a nyní čeká na operaci. Jeho rodina se v obavě z pomsty nechce k incidentu vyjadřovat.

„Mladík je po útoku částečně ochrnut, nemůže mluvit a čeká na operaci. Rodina se bojí, že by násilí mohlo pokračovat. Nechtějí proto zveřejnit, v jaké je nemocnici,“ vysvětlil Markus Pape, který se v Česku věnuje romské problematice a je také členem vedení Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková řekla, že policie incident vyšetřuje. Násilníky ve věku od 17 až 25 let podezřívá z výtržnictví a ublížení na zdraví s rasovým podtextem. „Minulý týden byla kriminalisty část skupiny zadržena a obvinění skončili ve vazbě,“ řekla mluvčí s tím, že podrobnosti ke způsobu útoku a počtu zúčastněných osob policie v této chvíli nebude s ohledem na stav vyšetřování zveřejňovat.

Vydáno pod