Kauza bývalých šéfů KB a úvěrů pro Chvalovského byla odložena

Praha - Policie odložila případ tří bývalých vedoucích pracovníků Komerční banky. Byli podezřelí z toho, že bance způsobili nejméně půlmiliardovou škodu v souvislosti s pochybnými úvěry pro firmy kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. Podle pražského vrchního státního zastupitelství nebylo zjištěno, že by někdo z nich spáchal trestný čin.

Policie přitom někdejší vedoucí banky kvůli úvěrům pro firmy kolem Chvalovského v minulosti dvakrát obvinila. Poprvé bylo jejich trestní stíhání zahájeno loni v létě, nejvyšší žalobci pak ale obvinění zrušili jako předčasné. Policisté muže znovu obvinili začátkem května, ani tentokrát však neuspěli a státní zástupce usnesení o zahájení trestního stíhání opět zrušil pro předčasnost.

Z úvěrového podvodu policie podezírala bývalého člena představenstva a náměstka generálního ředitele KB Vladimíra Šulce, tehdejšího šéfa bankovní divize Pavla Kalvodu a bývalého náměstka divize Miroslava Čermáka. Spolu s nimi byl obviněn i někdejší ředitel KB Jan Kollert, ten ale zemřel.

Kvůli úvěrům pro firmy kolem Chvalovského se policie začala o někdejší vedení banky zajímat poté, co pražský městský soud v související kauze někdejší šéfky odboru financování obchodů KB Jiřiny Kaplanové a jejích kolegů naznačil, že se šéfové banky možná na rozsáhlém úvěrovém podvodu podíleli.

Kvůli tomu, že v souvislosti s financováním Chvalovského obchodů údajně vznikla bance úvěrovým podvodem škoda téměř 1,5 miliardy korun, už zastupitelství poslalo k soudu dvě obžaloby. V první figuruje Kaplanová a šest někdejších nižších úředníků banky, kteří podle žalobců v letech 1998 až 1999 připravili banku špatnými podklady k žádostem o úvěr o půldruhé miliardy korun.

Ve druhé obžalobě, kterou soud už několikrát vrátil státnímu zástupci k došetření, je za úvěrový podvod stíhán Chvalovský a další podnikatelé. Firmy ovládané touto skupinou získaly úvěry na obchody se zahraničními partnery, peníze ale podle obžaloby ve skutečnosti použily na zcela jiné účely.

Pražský městský soud zatím projednal jen případ úředníků a předloni v srpnu vynesl nepravomocný rozsudek. Kaplanová má jít podle něho za úvěrový podvod na pět let do vězení. Senát Alexandra Sotoláře přitom dospěl k závěru, že obžalovaní jednali v duchu představ vedení KB. Odvolací soud se nedávno případem zabýval při neveřejném jednání.

Soud s bývalými manažery Komerční banky
Zdroj: ČT24