Recidivista Robeš dostal za pokus o vraždu doživotí

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes poslal pětašedesátiletého recidivistu Jiřího Robeše na doživotí do vězení. Podle obžaloby se při loupeži na poště ve Starém Bydžově na Hradecku pokusil zabít policistu. K vysokému trestu se soud rozhodl s ohledem na jeho předcházející trestnou činnost. Činu se dopustil jen pět měsíců poté, co byl podmínečně propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za vraždu. Rozsudek není pravomocný, Robeš se proti němu odvolal, státní zástupkyně Lenka Faltusová si ponechala lhůtu na odvolání.

„Účinná ochrana společnosti vyžaduje uložení doživotního trestu. Obžalovaný byl celý dosavadní život buď ve výkonu trestu nebo páchal majetkovou trestnou činnost,“ řekl při vynesení rozsudku předseda senátu Petr Mráka. Podle znalců je navíc jeho resocializace vyloučená, protože mu například chybí sociální zázemí.  

Podle obžaloby se Robeš v budově pošty neúspěšně pokusil výbušninou otevřít trezor se 100 tisíci korunami, hluk ale probudil nájemnici, která přivolala policisty. Při pokusu utéct oknem na jednoho z policistů dvakrát vystřelil. Později ho v domě zatkla zásahová jednotka. Před soudem se hájil, že policistu nechtěl zasáhnout: „Potřeboval jsem prostor, abych se mohl dostat ven. Byl jsem z toho vyjukanej.“

Soudce: Robeš neměl snahu policistu zastrašit, ale zastřelit

Soud ale obhajobě neuvěřil. „Obžalovaný sice vypověděl, že začal střílet aniž by chtěl někoho trefit, ale policista před soudem uvedl, že ucítil na tváři teplo z letící kulky. Jednalo se o cílenou střelbu,“ uvedl Mráka. Robeš podle něj neměl snahu policistu zastrašit, ale zastřelit.

Recidivista byl již v minulosti přibližně desetkrát odsouzen, naposledy jej Vrchní soud v Praze v dubnu 1994 poslal na 23 let do vězení za vraždu. Dopustil se jí v roce 1990 při útěku z prodejny Konzum v Řicmanicích, kde ukradl uzeniny za 300 korun. Když ho přistihla hlídka, složená z policisty a dvou vojáků, Robeš na jednoho z nich vystřelil. Devatenáctiletý voják zraněním podlehl. Recidivistu plzeňský okresní soud v říjnu 2007 propustil podmínečně z vězení a uložil mu zkušební dobu na sedm let.