Češi se bojí, že se budou mít příští rok hůř, ukázal průzkum pro OVM

Praha - Skoro dvě třetiny Čechů má obavy z nadcházejícího roku. Myslí si totiž, že se  jejich finanční situace v roce 2009 zhorší. Víc jak polovina lidí se pak bojí, že přijde o práci. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Otázky Václava Moravce. Průzkum zjišťoval, co si lidé myslí o své ekonomické situaci a také zda a jak dopadne na Česko světová finanční krize.

V příštím roce se budu mít hůř - to si podle průzkumu myslí 62 procent Čechů. 42 procent z nich zastává názor, že se jejich ekonomická situace zhorší trochu. 20 procent ale odhaduje, že se zhorší velmi. Větší obavy mají ženy než muži, starší lidé a lidé s nižším vzděláním. Nejméně se zhoršení vlastní finanční situace obávají sympatizanti ODS. Obavy z budoucnosti jsou spojené se světovou krizí. 30 procent obyvatel si pak myslí, že se budou mít stejně.

Z výzkumu vyplynulo, že naprostá většina lidí - celkem 83 procent - si myslí, že světová finanční krize Česko zasáhne. Lidé, kteří čekají, že krize dolehne na Česko zásadně (38 procent), očekávají i zhoršení situace své domácnosti. Vzdělání u tohoto názoru nehraje roli, z hlediska politických preferencí dopad krize očekávají spíše voliči KSČM a ČSSD.

Vláda se na případnou krizi nepřipravuje, případným propuštěným nepomůže 

Podle téměř tří čtvrtin občanů se česká vláda na případnou hospodářskou krizi odpovědně a dostatečně nepřipravuje. To si myslí hlavně voliči levice, kteří se také domnívají, že vláda a odbory navíc nebudou schopny pomoci lidem, kteří pocítí dopady krize na vlastní kůži. Tento názor zastává 73 procent obyvatel.

53 procent lidí mladších šedesáti let se pak bojí, že by v roce 2009 mohlo přijít o své zaměstnání. Obavy sdílí jak muži, tak ženy, nejčastěji pak lidé ve věku 45 - 59 let a ti, kteří mají pouze výuční list. Největší obavy mají stoupenci KSČM.

Průzkum také ukázal, že:

  • Mírná většina (55 procent) občanů má za to, že rozhodnutí předchozích vlád o výrazném zaměření našeho průmyslu na výrobu aut bylo špatné.
  • Téměř polovina lidí (47 procent) si myslí, že české hospodářství se vymaní z dopadů hospodářské krize za déle než dva roky, třetina (33 procent) se domnívá, že to bude dřív, a 20 procent neví.

Průzkum proběhl ve dnech 8. - 10. prosince 2008 a zúčastnilo se ho 671 respondentů.

  • Obavy z finanční situace v roce 2009 autor: ČT24, zdroj: STEM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/573/57270.jpg
  • Obavy ze ztráty zaměstnání v roce 2009 autor: ČT24, zdroj: STEM http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/573/57273.jpg