Jedličkův ústav protestuje proti stavbě fotbalové tribuny

Praha - Jedličkův ústav v Praze nesouhlasí se stavbou tribuny na fotbalovém hřišti FK Slavoj Vyšehrad. Vadí mu, že plánovaná tribuna zastíní budovu školy. Představitelé ústavu proto vyzvali magistrát, aby stavbu nepovolil. Ústav i pozemky fotbalového klubu patří městu. Škola dnes uspořádala happening "Neberte nám světlo", při kterém chtějí na problém s tribunou upozornit. Otevřeným dopisem také chtějí požádat o pomoc pražského primátora Pavla Béma.

Magistrátní odbor správy majetku podle ředitele Jedličkova ústavu a škol Jana Pičmana vydal s postavením tribuny souhlas. Stavbu povolil územním rozhodnutím i stavební úřad v Praze 4, proti čemuž se Jedličkův ústav odvolal. O osudu tribuny tak bude rozhodovat magistrát. „My chceme, aby město vzalo souhlas (se stavbou) zpátky. Podporu pro to máme i třeba od odboru školství,“ uvedl Pičman.

Fotbalový klub Slavoj Vyšehrad chce postavit tribunu dlouhou téměř 100 metrů. „Kdyby tady taková stavba vznikla, sebere sluníčko v mnoha třídách z přízemí, prvním patře, možná částečně i v druhém patře. Děti z těchto tříd budou koukat do betonové zdi,“ řekl Pičman.

Spor o tribunu se vede již přes dva roky. Jedličkův ústav vznesl proti stavbě řadu námitek, které investor do projektu zapracoval. Pičman se ale domnívá, že jde pouze o kosmetické úpravy. „Snížil například stavbu o 11 centimetrů,“ řekl ředitel.

Fotbalový klub také ustoupil od střechy tribuny. Představitelé ústavu se ale obávají, že investor o stavbu střechy požádá později. Domnívají se totiž, že bez střechy by do tribuny zatékalo. Klub chce uvnitř tribuny vybudovat zázemí pro fotbalisty, současné je prý nedostatečné.