Vesecká podala trestní oznámení na žalobkyni Votavovou

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká podala trestní oznámení na žalobkyni Elenu Votavovou, která působí na Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). Informuje o tom Mladá fronta Dnes s tím, že Vesecká také navrhla, aby souběžně s trestním stíháním běželo kárné řízení. MfD již dříve napsala, že Votavová se v minulosti přátelila s údajným mafiánským bossem Antonínem Bělou a přitom rozhodovala o kauzách lidí, kteří byli Bělovi blízcí.

„Informace v článku, který vyšel v MfD, jsem vyhodnotila jako informace, které by mohly vést k podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele,“ řekla Vesecká. Rovněž Unie státních zástupců již v polovině listopadu vyzvala vedení NSZ, aby učinilo okamžité kroky směřující k objasnění kauzy žalobkyně Votavové.

Votavová se s Bělovou rodinou údajně přátelila nejméně do roku 2000. Nyní se hájí tím, že netušila, do čeho byl Běla zapleten. List již dříve napsal, že Votavová rozhodovala v kauze Bělova spolupracovníka Roberta Vochaly, který byl zatčen za vydírání a krádeže. Vochala údajně řekl, že Votavová ho za úplatek 200 tisíc korun pustila z vazby. Státní zástupkyně prý pomohla na svobodu i některým členům takzvaného Berdychova gangu, kteří pobývali ve vazbě.

Votavová se odmítla ke kauze vyjádřit. „Mám přímý zákaz se k tomu vyjadřovat,“ uvedla Votavová.

Šéf pražského podsvětí Běla spolupracoval na počátku devadesátých let s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Byli podezřelí z vražd a únosů. V roce 1996 zastřelil Bělu neznámý pachatel přímo na zahradě jeho domu.

Vydáno pod