Dělnická strana protestuje přímo u hotelu, kde se koná kongres ODS

Praha - V pražských Vysočanech se krátce po poledni sešlo asi 300 příznivců krajně pravicové Dělnické strany, kteří protestují proti návrhu vlády tuto stranu zakázat. Demonstranti se sešli u hotelu, ve kterém probíhá kongres ODS - dohlíží na ně desítky policistů, zatím ale setkání probíhá bez incidentů. Předseda strany Tomáš Vandas ve svém projevu přirovnal současnou vládní garnituru ke komunistickému režimu, který také zakazoval opoziční názory. Ministra vnitra Ivana Langra (ODS) pak dokonce nazval neschopným, zkorumpovaným a všehoschopným kariéristou a parazitem.

„Odmítáme nulovou toleranci politického režimu, chceme ho odstranit. Ale chceme ho odstranit čestně ve volbách,“ řekl Vandas. Dodal, že Dělnickou stranu nikdo nezastaví.

Policisté na místě kontrolovali lidi, kteří na shromáždění přicházeli. Nad místem se vznášel i policejní vrtulník, v okolí se pohybovaly i obrněné vozy. Není jasné, do kdy bude shromáždění trvat, strana si ale prostranství zabrala až do 18:00.

Dělnická strana na sebe v poslední době upozornila především v souvislosti s událostmi v Litvínově. Na tamějším sídlišti Janov trvají delší dobu spory mezi Romy a ostatními občany. Strana, která má podporu místních obyvatel, se netají svou averzí vůči Romům. Posledního pochodu na Janov, který vyústil v ostré bitvy stovek extremistů a policistů, se zúčastnilo zhruba 600 až 700 pravicových radikálů.