Schůzku Klause s europoslanci doprovodila ostrá roztržka

Praha - Dnešní schůzku prezidenta Václava Klause s europoslanci doprovodila podle Hradu ostrá diplomatická roztržka. Podle vedoucího Klausovy kanceláře Jiřího Weigla pojal šéf frakce evropských zelených Daniel Cohn-Bendit jednání jako "velkou provokaci". Takový tón jednání podle něj na Pražském hradě nezazněl po desetiletí. Prezident chtěl dokonce z debaty s europoslanci odejít, nakonec se ale vrátil.

Roztržku vyprovokovali zástupci evropských zelených, kteří přinesli prezidentovi jako dárek vlajku Evropské unie, i když dobře věděli, že Klaus je euroskeptik. Prezidentovi poradili, ať si vlajku pověsí na Hradě. Během diskuse mu navíc začali klást otázky, které se týkaly případného založení nové politické strany Libertas. Daniel Cohn-Bendit se měl Klause zeptat i na to, jak si stojí ve vztahu s irským euroskeptikem Ganleym. Prezident mu nechtěl vůbec odpovědět, vazby mezi ním a Ganleym nechtěl komentovat. „Takový tón mezi a styl jednání s hlavou našeho státu nezazněl po desetiletí,“ uvedl vedoucí Kancelaře prezidenta Jiří Weigl.  

Podle šéfa evropských zelených byla atmosféra chladná, serveru Aktualne.cz řekl, že Klaus se choval jako paranoik a celé jednání bylo šílené. Cohn-Benditovu interpretaci schůzky ale Weigl popřel. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering k setkání europoslanců s prezidentem řekl, že o Klausovi je známo, že má poměrně vyhraněné názory, které jsou pro některé členy Evropského parlamentu trochu kontroverzní.

Schulz: Tak neuvěřitelnou debatu jako s Klausem jsem nezažil

Ostře se vyjadřoval i šéf evropských socialistů Martin Schulz. Na konferenci k českému předsednictví řekl, že je poslancem čtyři roky, ale tak neuvěřitelnou debatu jako s prezidentem Klausem ještě nezažil. Podle něj to bylo na hranici akceptovatelnosti, a osud Lisabonské smlouvy proto vidí velmi černě. I kdyby podle něj smlouva prošla všemi schvalovacími stupni v ČR, není jisté, jestli neztroskotá u prezidenta.    

Schůzka s prezidentem se nicméně podle Pötteringa odehrála v poměrně standardním duchu. Její účastníci se rozešli s konstatováním, že je nutné během českého předsednictví spolupracovat. Pöttering hned poté dodal, že osobně důvěřuje premiérovi Mirku Topolánkovi a je přesvědčen, že české předsednictví bude úspěšné. Zástupci evropských institucí se pomaju začínají vyrovnávat s faktem, že schválení Lisabonské smlouvy se od Čechů nedočkají hned. Právě Pöttering by ji však rád viděl schválenou v prvních týdnech nového roku.

Pro rychlé přijetí Lisabonské smlouvy je i vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční politiku Javier Solana. Podle něj jde o dokument, který je naprosto zásadní pro další vývoj společenství. „Předpokládám, že otázka lisabonské smlouvy bude brzy vyřešená. Jsem přesvědčen, že Česko proto udělá všechno,“ uvedl při tiskové konferenci.

Vydáno pod